EN

Душан Оташевиќ

| Србија |

Роден 1940 во Белград.

Душан Оташевиќ дипломира на Академијата за ликовни уметности во Белград во 1966. Под влијание на естетиката и иконографијата на поп-артот од 1960-те години, Оташевиќ создава сликарско-скулптурални објекти во кои прикажува ситуации од секојдневието прекршено низ призмата на разорната иронија насочена против лажната сентименталност, доминацијата на кичот, политичката манипулација и потрошувачкото слепило.

Претставуваме делo на Душан од серијата дела од Оташевиќ вклучени во колекцијата на МСУ:

Венера ја плакне детергентската пена, 1970, боена иверка, 100x100cm.

Претходни изданија