ЗБИРКИ
EN

Музејот на современата уметност во своите меѓународни и национални збирки поседува близу шест илјади дела во сите уметнички медиуми.

Меѓународната збирка се состои од подарени дела од речиси сите делови на светот и по тоа е еден од ретките музеи во светот од овој вид. Најголемиот дел од збирката ја одбележува модерната и современата уметност настаната по Втората Светска војна.

Националната збирка на Музејот овозможува следење на развојот на ликовна уметност во Македонија, почнувајќи од појавата на генерацијата уметници меѓу двете војни, родоначалниците на македонската модерна, па се до современите уметнички практики.

Прикажани од 282

Алфредо Волпи

Жана Спитери-Веропулу

Алдо Кало

Јон де Фреитас Фиљо

Георг Базелиц

Борис Буќан

Клод Вијала

Марко Челебоновиќ

Брајан Рајс

Благој Чушков

Роберто Е. Мата

Благоја Маневски

Оршоја Дроздик

Едисон Пара

Зоран Мушич

Барбара Наребска Дебска

Рихард Мортенсен

Кенет Роват

ХАП Грисхабер

Питер Филипс

Илија Кочовски

Нихад-Нино Пушија

Вања Радауш

Танас Луловски

Золтан Кемени

Нехат Беќири

Мартен Ван Норт

Хсиао Чин

Александар Срнец

Софу Тешигахара

Еторе Кола

Раимо Канерва

Трајко Тошевски

Сол ЛеВит

Иван Саболиќ

Димитар Манев

Марјан Војска

Франтишек Музика

Дејвид Хокни

Златко Прица

Борка Аврамова

Могенс Андерсен

Рома Џем Сешн Уметнички Колектив

Франсоа Стали

Арканџело Јанели

Олга Милиќ

Доротео Арнајз

Андре Марфен

Томислав Каузлариќ

Франк Гриблинг

Оскар Херман

Иван Кожариќ

Маноло Миљарес

Барт Шигеру Учида

Димитар Малиданов

Виктор Вазарели

Кристо

Јован Петров

Петар Мазев

Луиџи Монтанарини

Ден Тарнер

Благоја Дрнков

Андре Масон

Колин Сакстон

Роберт Адамс

Александер Кaлдер

Марија Бономи

Иван Генералиќ

Боб Чаплин

Кољо Мишев

Ото Лого

Петар Лубарда

Мерет Опенхајм

Лоренцо Гверини

Ристо Калчевски

Анџело Титонел

Јован Балов

Оскар Далвит

Јанез Берник

Менаше Кадишман

Недко Солаков

Олга Јевриќ

Никола Мартиновски

Васил Василев

Фердинанд Кулмер

Родољуб Анастасов

Драган Петковиќ

Алберто Бури

Кенет Куц-Смит

Вифредо Лам

Димитар Кондовски

Гоце Наневски

Ханс Хартунг

Мишел Жерар

Јован Шумковски

Куми Сугаи

Џеси Воткинс

Пјер Вермерш

Рафаел Наваро

Петре Николоски

Бранко Конески

Едо Муртиќ

Ролф Ешер

Иван Лацковиќ

Карлос Круз-Диез

Доналд Бејн

Исмет Рамичевич

Алфио Кастели

Жанета Вангели

Јозеф Јанкович

Милорад Бата Михајловиќ

Боб Бони

Антони Клаве

Јана Детмер

Симон Шемов

Крсто Хегедушиќ

Анри-Жорж Адам

Дритон Селмани

Бошко Куќански

Хесус Рафаел Сото

Миќа Поповиќ

Честмир Кафка

Глигор Стефанов

Конрад Клапхек

Томислав Дугоњиќ

Стефан Маневски

Драгутин Аврамовски Гуте

Томе Аџиевски

Ордан Петлевски

Петар Омчикус

Љубомир Далчев

Миодраг Ѓорѓевиќ

Димитар Аврамовски Пандилов

Боро Митрикески

Виолета Чауле

Вилко Глиха Селан

Илја Чичкан

Сеад Казанџиу

Јан Штурса

Ричард Ален

Питер Хобс

Станко Павлески

Аза Хашми

Јозо Хамагучи

Јустино Алвес

Борис Николоски

Мирослав Шутеј

Филип Салаин

Миле Корубин

Алекс Кац

ИРВИН

Џетулио Алвијани

Агате Сорел

Еуџенио Карми

Ирена Паскали

Ивон Крахт

Богоја Ангелковски

Бурхан Доганчај

Димо Шумковски - Шумка

Анджеј Струмило

Марио Телери Бијасон

Гастон Бертран

Бранко Ружиќ

Едуард Пињон

Дилејн ЛеБас

Франтишек Мертл - Франта

Војтех Прајсиг

Корадо Каљи

Ралф Зигемунд

Иво Гатин

Енрико Бај

Тадеуш Мисловски

Ана-Ева Бергман

Пабло Пикасо

Рон Зак

Александер Тризуљак

Анета Светиева

Брајан Нил

Душан Оташевиќ

Пјер Сулаж

Радослав Тадиќ

Џаспер Џонс

Тацуја Мацумото

Јанис Гаитис

Џанфранко Ѕапетини

Јон Григореску

Таки Павловски

Атила

Јежи Трелински

Хауард Хоџкин

Ѓорѓи Чулаковски-Ѓото

Димче Николов

Пјеро Дорацио

Душан Перчинков

Александар Јанкуловски

Душан Џамоња

Рихард Кратохвил

Моника фон Ешенбах

Бернар Бифе

Ахмет Огут

Барбара Квасниевска

Марвин Липофски

Симон Узуновски

Глигор Чемерски

Елизабет Кес-Краус

Јосип Диминиќ

Рубенс Корубин

Жења Шеф

Насо Беќаровски

Јурај Добровиќ

Франческо Сомаини

Лазар Личеноски

Нилс-Удо

Јоргос Николаидис

Хоан Рабаскал

Џузепе Ѕигајна

Дурмиш Ќазим

Луис Камницер

Предраг Нешковиќ

Марта Пан

Еуген Брандс

Марчело Маскерини

Хенрик Стажевски

Радомир Дамњановиќ-Дамњан

Жан Деван

Камиј Бријан

Лучезар Бојаџиев

Жарко Јакимовски

Петар Хаџи Бошков

Владимир Величковиќ

Ники де Сент Фал

Виктор Пасмор

Кирил Гегоски

Лучијано Жмак

Славчо Соколовски

Вјенцеслав Рихтер

Џанфранко Барукело

Бриџит Рајли

Мариј Прегељ

Рафаел Каногар

Клаус Шулце

Живко Јаневски

Ч'то делат

Беата Сечи

Франко Фонтана

Димче Протуѓер

Томо Шијак

Бисерка Баретиќ

Коста Ангели-Радовани

Луј Кан

Aj - О

Иван Блажев

Жорж Даје

Мимо Ротела

Жао Ву-Ки

Алан Д’Арканѓело

Фернан Леже

Драган Попоски - Дада

Никола Карино

Борислав Траиковски

Жан-Жак Дејрол

Марин Димески

Пјер Алешински

Роберт Јакобсен

Емил Фила

Денис Боуен

Филип Морисон

Бранко Ленарт

Александар Ивановски Карадаре

Квак Дук-Џун

Иво Велјанов

Јордан Грабул

Анхел Дуарте

Атанас Атанасоски

Опи Зуни

Димо Тодоровски

Рут Франкен

Габриел Ступица

Борко Лазески

Оливер Мусовиќ

Јинджих Штирски

Слободан Филовски