Едукативна програма Школски програми Работилници МСУ Водич
EN

ЕДУКАТИВНИ ПРОГРАМИ

Посветени на фундаменталната педагошка улога во општеството, активностите на МСУ се изразени преку програмското организирање на различни работилници, предавања, курсеви или тури со кои ги помага сознавањето, критичкото размислување и разбирање на уметноста и нејзините односи со општетствените процеси. Одделот за едукација практикува програми што ги реализира низ долгогодишната успешна соработка со институции и организации во сите сфери на едукативните процеси, почнувајќи од претшколската возраст до сите останати целни групи заинтересирани за уметноста.

РАБОТИЛНИЦИ

Едукативните работилници им овозможуваат на учесниците да ги збогатат своите познавања за уметноста, како и да започнат со развивање на сопствените креативни и/или критички способности. Инспирирани од опкружувањето со значајни уметнички дела или од тековните изложби, целта на работилниците е да го поттикне осознавањето на сопствените погледи и разбирање на уметничкиот чин. Темите на работилниците се разновидни и можат да бидат поврзани со музејската колекција на уметнички дела или со пошироки прашања кои се однесуваат на уметноста и нејзините форми на манифестирање.

ПРЕДАВАЊА

Одделот за едукација организира најразлични дискурзивни програми који се однесуваат на историјата на модерната и практиките на современата уметност, или на поширокиот спектар на теориски и критички релации на уметноста и културата со поедини манифестации во денешните општества.

МСУ ВОДИЧ

Одделот за едукација организира и водење низ музејските поставки и тековни изложби, во кои може да учествуваат кустоси од одделот, кустоси кои се автори на поедини изложби или од самите уметници.

DATES

22/11/ 2022

МСУ ШКОЛО

Вторник, 19.30ч.-Воведно предавање за концептот и програмата на МСУ Школо.

24/11/ 2022

МСУ ШКОЛО

Четврток, 19.30 часот-Развојот на уметноста од почетокот до денес.

29/11/ 2022

МСУ ШКОЛО

Вторник, 19.30ч.-Подобро запознавање со уметноста од последниот век, преку повеќе примери и правци.
Во минатиот век има големи промени во уметноста, чие влијание е се уште присутно и
денес. (Марсел Дишан, Енди Ворхол, Џозеф Кошут, Џеф Кунс, Брус Науман, Џени Холцер)

01/12/ 2022

МСУ ШКОЛО

Четврток, 19.30ч.-Главните уметници и промени во 90те г. и почетокот на 2000та г. (Демиан Хирст, Метју Барни, Феликс Гонзалес Торес)

06/12/ 2022

МСУ ШКОЛО

Вторник, 19.30ч.-Уметноста во 21от век. Вовед во главните промени во уметноста 21виот век, претставување на главните теми, куратори и селекција на 20тина од најзначајните уметници од овој период. (Олафур Елиасон, Риркрит Тираваниџа, Аи Веи Веи, Маурицио Кателан, Таниа Бругеира)

08/12/ 2022

МСУ ШКОЛО

Четврток, 19.30ч.-Уметноста денес. Претставување на најактуелните уметници и дела произведени во последниве години кои ги отсликуваат актуелните прашања на општеството денес. (Тино Сегал, Хито Штејерл, Форензик Архитекур, Томас Сарасено)

13/12/ 2022

МСУ ШКОЛО

Ворник, 19.30ч.-Современата уметност на Балканот. Преглед на најзначајните уметници од Балканот присутни на интернационалната сцена. (Марина Аврамовиќ, Младен Стилиновиќ, Н.С.К., Немања Цвијановиќ, Дан Перјовши, Даниел Кнор, Адриан Паци, Селман Селма)

15/12/ 2022

МСУ ШКОЛО

Четврток, 19.30ч.-Уметноста во Македонија. Претставување на некои од најзначајните уметници од Македонија активни на локална или интернационална сцена (О.П.А., Игор Тошевски, Нада Прља, Јане Чаловски и Христина Ивановска, Велимир Жерновски)

20/12/ 2022

МСУ ШКОЛО

Вторник, 19.30ч.-Системите на продукција на уметност во 21виот век. Претставување на системите на продукција на култура, институционален и неформален систем, најважните музеи, изложби, куратори, школи. (Венециско биенале, Документа, Манифеста, Берлинско биенале, Тејт Модерн, Гугенхајм, Фондација Прада. Независна сцена)