EN

Зоран Мушич

Зоран Мушич

1909, Буковица, Словенија – 2005, Венеција, Италија

 

Селанки од островите, 1956

Сува игла на хартија, 50 х 66 см

Едиција: а.о., сигнатура д.л. epreuve d’artiste; д.д. Musić 56; на позадината: Paysannes des Iles pointe seche 1956

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 00535

 

Биографија

Зоран Мушич (12 февруари 1909 – 25 мај 2005), крстено име Антон Зоран Мушич е словенски сликар, графичар и цртач. Тој е единствен сликар со потекло од Словенија кој успеа да се етаблира во елитните културни кругови на Италија и Франција, особено во Парис во првата половина на 20 век, кадешто живеел поголемиот дел од неговиот живот. Неговите сликарски теми опфаќаат пејзажи, мртви природи, портрети и авто-портрети, како и сцени на ужас од концентрационите логори на Дахау или ведути од Венеција:

Краткиот увод во биографијата е превземен од Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Целиот биографски текст на англиски јазик на следниот линк: wikipedia.org/wiki/Zoran_Music

Претходни изданија