EN

Георг Базелиц

 1938, Дојчбазелиц, Германија 

 

Орел, 1980

Бакропис, 78 x 55,5 см

Едиција: а.о.; д.л. Probe druck, Adler; д.д.  G. Baselitz 80

Аквизиција: Подарок

Инвентерен бр: 03635

 

Биографија

Георг Базелиц е германски сликар, скулптор и графичар. Во 1960-тите тој стана добро познат по неговите фигуративни, експресивни слики. Во 1969 година тој започна да ги слика неговите мотиви свртени наопаку, настојувајќи да го надмине репрезентативниот, содржински исполнет карактер на неговите претходни дела и да го нагласи уметничкото во сликарството. Повикувајќи се на различни влијанија, како што се илустративната уметност од советската ера, маниристичкиот период и африканската скулптура, тој разви сопствен, препознатлив уметнички јазик.   

Краткиот увод во биографијата е од англиската Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина биографијата е достапна на https://en.wikipedia.org/wiki/Georg_Baselitz

Претходни изданија