EN

Кристо

1935, Габрово, Бугарија – 2020, Њујорк, САД

 

Спакувана уметничка галерија во Берн (Проект за 50 годишнина – 20 јули 1968), 1968

1. Цртеж со молив; 2. црно-бела фотографија, секој 56 х 72 см

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 01760

 

Биографија

Кристо Владимиров Јавашев (1935-2020) и Жан-Клод Дена де Гијбон (1935-2009), кои настапуваа како Кристо и Жан-Клод се уметници познати по нивните масивни сајт-специфични енвиронментални инсталации, често големи и историски маркантни места спакувани со ткаенина, како на пр. “Спакуваниот Рајхстаг“, “Спакуваниот Понт Неф“, “Бескрајна ограда“ во Калифорнија и “Портите“ на Њујоршкиот Централ Парк.

Биографијата е превземена од англиската Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина, биографијата е достапна на https://en.wikipedia.org/wiki/Christo_and_Jeanne-Claude

Претходни изданија