EN

Бурхан Доганчај

1929, Истанбул, Турција – 2013, Истанбул, Турција

 

Сини ѕвезди, 1997

Комбинирана техника на платно, 127 x 90 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 03956

 

Биографија

Бурхан Доганчај е турско-американски уметник. Доганчај е најпознат по тоа што половина век ги отсликува ѕидовите во различни градови низ светот, интегрирајќи ги во неговата уметничка работа.

Краткиот увод во биографијата е од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина биографијата е достапна на wikipedia.org/wiki/Burhan_Doğançay

 

Претходни изданија