EN

Алберто Бури

1915, Чита ди Кастело, Италија – 1995, Ница, Франција

 

Бело С- 64, 1964

мешана техника на лесонит, 38 x 92 cm

Аквизиција: Донација

Референтен бр.: 01078

 

Благодарение на ангажманот на Националниот комитет на пластичните уметности од Рим, а особено на контактот на галеристот и сликарот Марио Пенелопе со Алберто Бури, во 1966 беше добиена сликата “Бело С-1964”. Потоа комуникацијата со авторот беше воспоставена преку писма.

Претходни изданија