Големото стакло 21/22

Содржина:

Уводник: Провинцијализација и деградација на јавниот простор

Настани: 52. Биенале во Венеција
Љупка Делева во разговор со Роберт Стор
Благоја Маневски: Логични слики (Премин) – Република Македонија на 52. Биенале во Венеција

Тема 1: (Не)естетиката на опкружувањето
Лучезар Бојаџиев – Рајот на билбордите
Анета и Живко Поповски – “Мост“, награден проект во Венеција

Авторски страници:
Лазо Плавевски, Валентино Димитровски и Зоран Петровски – Проект Шампити

Тема 2: Фенеоменот на комичното во македонската ликовна уметност
Лилјана Неделковска – За смеата како форма на критика
Марика Бочварова – Луцидни критики
Маја Чанкуловска- Цртежот денес
Лазо Плавевски – Од пазар се враќав и баш за тоа размислував…

Изложби:
Родољуб Анастасов: Енформелска Лабораторија (Соња Абаџиева)
Атанас Ботев (Маја Чанкуловска)
Македонско арт видео: Антологија 1985-2005 (Ана Франговска)
Став 2: Фестивал на кус, експериментален филм и фотографија (Билјана Исијанин)
Мирна Арсовска: Заведувачка мобилност (Билјана Исијанин)
Атанас Атанасоски: Поткуполни облици (Марика Бочварова)
Ирена Паскали: Урбан пејзаж (Ана Франговска)
Ото Дикс: графики (Соња Абаџиева)
11 Зимски салон на ДЛУМ (Ана Франговска)
У.С. експрес: американско видео (Ана Франговска)
Маргарита Киселичка: Во светлината на светлината (Марика Бочварова)
Гоце Наневски: Педесет или педесет (Ана Франговска)
Искра Димитрова: Historyofаsexuality (Маја Чанкуловска)
Благоја Маневски: Логички слики – овде и сега (Соња Абаџиева)
Далибор Тренчевски: Монолит (Соња Абаџиева)
Верица Наумовска: Бесконечен ритам (Соња Абаџиева)
Филип Фидановски: Знаци (Маја Чанкуловска)
Јордан Грабулоски-Грабул: омаж (Марика Бочварова)
Хрватската колекција во МСУ (Маја Чанкуловска)
Илијана Петрушевска: Сон е сè (Соња Абаџиева)
Свесно едноставно-појавата на културата на алтернативниот производ: германски дизајн (Соња Абаџиева)
Од албумот на фотографии на Марко Плавевски (Валентино Димитровски)
Александра Петрушевска: 13 км. од центарот (Мира Гаќина)

Епилог:
Лилјана Неделковска – Приказна