Настани ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ: Тимоти Мортон
EN

ОНЛАЈН ПРЕДАВАЊЕ: Тимоти Мортон

03/11/ 2021

Наслов: – Мудрост во љубовта

 

Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продложува со циклусот онлајн предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“.

 

Тимоти Мортон е шеф на катедрата по англиски јазик на Универзитетот Рајс, САД.

Мортон има соработувано со Бјорк, Џеф Бриџис, Олафур Елиасон, Хаим Стајнбах и Фарел Вилијамс.

Автор е на книгите „Да бивствуваш еколошки“ (Penguin, 2018), „Темна екологија: За логика на идното коегзистирање“ (Columbia, 2016), „Ништо: Три  Истражувања во будизмот“ (Chicago, 2015), „Хиперобјекти: филозофијата и екологијата после крајот на светот“ (Minnesota, 2013), „Реалистичка магија: објекти, онтологија, каузалност“ (Open Humanities, 2013), „Еколошка мисла“ (Harvard, 2010), „Екологија без природа“ (Harvard, 2007), како и други книги и околу 200 есеи од областа на филозофијата, екологијата, литературата, музиката, уметноста, архитектурата и дизајнот.  

Тој исто така е ко-сценарист со Џеф Бриџис, и актер во филмот во „Живеејќи во минатото на иднината“, посветен на глобалното затоплување.

 

Автор на проектот Без/редие во светот на уметноста е Тихомир Топузовски.

МИНАТИ НАСТАНИ

СИНИША ИЛИЌ СЕ ПРЕТСТАВУВА

26/11/ 2022,

Разговор со уметникот Ден Тарнер

10/11/ 2022, 20,00

ПРЕДАВАЊЕ НА СЕАД КАЗАНЏИУ

03/11/ 2022

ПРЕДАВАЊЕ НА МЕТЈУ ФУЛЕР

21/09/ 2022