Настани Филм: “Жената лубеница“
EN

Филм: “Жената лубеница“

09/06/ 2018

Петок, 09. јуни во 13ч во кино-салата на МСУ

Филмот е дел од програмата на Pride Week и ќе се прикажува за време на изложбата Дел Лагрејс Волкано: Corpus Queer (07. 06 – 10. 09. 2018)

Режија: Cheryl Dunye

Со: Cheryl Dunye (Cheryl), Valarie Walker (Tamara), Guinevere Turner (Diana) и Lisa Marie Bronson (Fae Richards/The Watermelon Woman).

 

Шерил е црна лезбејка во нејзините дваести, која работи во видеотека, додека се труди да направи филм за непозната црна актерка од 1930-тите, позната само како “Жена лубеница”. Истражувајќи открива дека “жената лубеница” е Фае Ричардс. Фае била пејачка во ноќен клуб во Филаделфија и некогашна љубовница на Марта Пејџ, бела режисерка лезбејка кој всушност ја има и откриено. Истовремено, Шерил се вљубува во симпатична бела клиентка на видеотеката.

“Жена лубеница”, обележана од историчарите на филмот и квир теоретичарите како еден од првите New Queer Cinema филмови, ја отсликува комплексноста на расата и полот и сите последователни социјални идентитети, конструирајќи различна верзија на класичен Холивуд, на неверојатно свеж, стимулирачки и забавен начин. Отворената Cheryl Dunye гради лажен синема верите (cinéma vérité) филм како полу-автобиографска приказна за една од верзиите на сопствената личност.

Филмот е добитник на наградата “Теди“ на Берлинале 1996

 

 

 

МИНАТИ НАСТАНИ

Промоција: Mother is a bitch, книга на Шејла Камериќ

09/10/ 2023, 19,30ч.

ПЕЈЗАЖ НА ВОЗНЕМИРЕНОСТ | 11 КРИТИЧНИ ЖЕШКИ ТОЧКИ

04/10/ 2023 | 19.00

Водич низ изложбата Дефрагментација и музичко матине

15/09/ 2023

МСУ и проектот ЕУ-Балкан во Парис

30/06/2023 - 01/07/2023