Настани ФИЛМ: Франсис Алис
EN

ФИЛМ: Франсис Алис

28/09/ 2021

Песочни линии: приказна за историјата, филм на Франсис Алис

 

Творештвото/ делото на познатиот белгиски и мексикански уметник Франсис Алис (Francis Alÿs) прикажува многу повеќе од фактичката историја на Ирак, од договорот Сајкс-Пико од 1916 година до влијанието на теророт на Исламската држава во 2016 година. Попрво може да го сметаме како приказна за самата историја, како што може да ја прикажат само децата. Овие деца никогаш не слушнале за земјата Ирак. На прашањето „Каде е вашата земја?“ тие одговараат „Овде, моето село Неркзлија“, мал град близу Мосул, невидлив на мапите на Google. И така започнува оваа приказна, во едно време кога земјата била само земја и била за секого, се додека лукавите сили не исцртале линии во песокта и создале земја.

Режија: Францис Алис

Сценарио: Франсис Алис

Камера: Жилиен Дево (Julien Devaux), Иван Бокара (Ivan Boccara), Франсис Алис

Момтажа: Жилиен Дево

 

https://vimeo.com/397819360

МИНАТИ НАСТАНИ

Ретроспективна презентација на ^ПАТЕМByTheWay 2013 - 2023

Среда, 27. декември, 2023 во 20,00 ч.

Бојана Пишкур: НЕКОИ РАЗМИСЛИ ЗА ДЕКОЛОНИЗИРАЊЕ НА УМЕТНИЧКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Среда, 20. декември 2023, во 19,30 ч.

Предавање на Рик Долфијн: КУРИРАЊЕ НА СОВРЕМЕНОТО: НЕМАТЕРИЈАЛНОСТИ

Недела, 17. декември 2023 во 12.30ч

Презентација на Центарот за политичка убавина

16/10/ 2023, 18:30 ч