EN

Дејвид Хокни

1938, Брадфорд, Обединето Кралство

 

Портрет, 1967

Туш на хартија, 42,5 x 35 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01502

 

Биографија

Дејвид Хокни е англиски сликар, цртач, графичар, сценски дизајнер и фотограф. Како важен придонесувач за поп-арт движењето од 1960-тите, тој се смета за еден од највлијателните британски уметници на 20 век.

Краткиот увод во биографијата превземен од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина, биографијата е достапна на wikipedia.org/wiki/David_Hockney

Претходни изданија