Големото стакло 11, 2000

Содржина Тема: Што беше уметноста на 20. век? Соња Абаџиева: Збогум на утопијата? Емил Алексиев: Каде тоа ние одиме? Џинива Андерсон: Уметничкото дело – вистинско животно сензорно искуство Луц Бекер: Индустриската војна Небојша Вилиќ, Јозеф Косут – ‘untitled statement’ Јеша Денегри: Индивидуална акција Валентино Димитровски: Феноменот на уметноста на 20.

Повеќе

Големото стакло 9/10

Содржина Тема: (Нео)ЕгзисентцијализамАнтје фон Гравениц, Време на новиот егзистенцијализам?Валентино Димитровски, Феноменот на “новиот егзистенцијализам“Лилјана Неделковска, Уметноста како “несреќна свест“Соња Абаџиева, Gutai Body енформелКонча Пирковска, Другоста на битието-реална идеја на пеколот (Родољуб Анастасов)Марика Бочварова, Силуети во простор (Стефан Маневски)Лилјана Неделковска, Станко Павлески – Барок во едноСоња Абаџиева, Нихилизам over all (Џевдет

Повеќе

Големото стакло 7/8, 1998-2000

СОДРЖИНА Тема: Концептуална уметност ? Валентино Димитровски: Концептуалната уметност како феномен на преиспитување на природата на уметноста во шеесеттите и седумдесеттите години на светската сцена Д-р Владимир Величковски: Фрагментарни вредности Д-р Небојша Вилиќ и Бојан Иванов: Одблесоци на концептуалната уметност (Македонија) Соња Абаџиева: Душан Перчинков – Преструктурирање на не-предметноста Лазо

Повеќе

Големото стакло 6, 1997

Содржина Тема: Уметност со релација Борис Петковски, Карактерот на ангажираната уметност во МакедонијаНебојша Вилиќ, Кон “уметноста со релација“ на “Крајот на векот“; Македонски состојби: 1985-1997Конча Пирковска, Тоталитарната артократија на СтанковскиНебојша Вилиќ, Еден пример: Жанета ВангелиСоња Абаџиева, Томе Аџиевски: Враќање кон онтолошкиот статус на природата/околинатаМарика Бочварова, Игор ТошевскиЛуц Бекер, Аспекти на

Повеќе

Големото стакло 5, 1997

Содржина Тони КрегЛилјана Неделковска, Изложба на Тони Крег во Музејот на современата уметност, СкопјеСоња Абаџиева, Интервју со Тони Крег, Скулптура-фулкрум на материјата и мислатаДаниел Сутиф, Забите на ЛусиПитер Скедал, Биг Бенг на Тони Крег Авторски страници: Александар Станковски, Идеолошко-политичка дисјункција Меѓународни изложби:Валентино Димитровски, Dokumenta XСоња Абаџиева, Skulptur Projekte, MuensterЛилјана Неделковска,

Повеќе

Големото стакло 4, 1996

Содржина Тема: Аспекти на уметноста во пост-социјализмот Македонија: Валентино Димитровски, Сегмент од актуелната ликовна “сцена“ во Македонија Русија: Бранка Стипанчиќ, разговор со Виктор Мисијано Хрватска: Желимир Кошчевиќ, Ни на небо, ни на земја, но сепак… Украина: Марта Кузма, Критериумите во современата уметност Полска: Бранка Стипанчиќ, Конструкции во процес, разговор со

Повеќе

Големото стакло 3, 1996

Содржина 46. Биенале во Венеција Соња Абаџиева, Et in Venezia egoСузана Милевска, Хистероскопија: Анатомијата како судбина 4. Биенале во ИстанбулВалентино Димитровски, Orientation: The Vision of Art in a Paradoxical World Авторски страници: Душан Перчинков: Тест за светлоотпорност на боите Толкувања:Лилјана Неделковска, Другиот говор на Искра ДимитроваНебојша Вилиќ, Moving Images Интервју:

Повеќе

Големото стакло 2, 1995

Содржина Тема: Инсталации Небојша Вилиќ, Инсталации: предизвик или нужност?Соња Абаџиева, Нарцис, Јанус…барање на идентитетотНебојша Вилиќ, Show Versus Topic (Биенале во Сао Паоло) Актуелно:Лорен Седофски, Биенале во венеција, интервју со Жан КлерДенис Купер и Гери Индијана, Pulp the Hype on the Q.T. (Евтини приказни) Авторски страници: Јован Шумковски Толкувања:Лилјана Неделковска, Sponsus&Sponsa

Повеќе

Големото стакло 1, 1995

Содржина: Тема: Уметникот/уметноста денесСоња Абаџиева, Враќање во орбитата? 45. Биенале во Венеција:Лилјана Неделковска, Главни точки на уметноста, 45 Биенале во ВенецијаЗоран Петровски, Глигор Стефанов и Петре НиколоскиСоња Абаџиева, Глигор Стефанов-Алегорија на светлинатаЛилјана Неделковска, Петре Николоски Интервју: Герхард Рихтер Авторски страници: Лазо Плавевски, Водени линии и египетски мотиви Омаж:Д-р Штефка Цобељ,

Повеќе