EN

Како да се уништат временските машини

22. 09. 2021

Музеј на современата уметност Скопје

Филмска програма: среда, 22. септември, 2021 во 20,00 ч.

Ова е филм што се слуша. Во фокусот е Џеф Џерман, експериментален музичар од Аризона, кој има неверојатна страст за звукот и несекојдневно гледање на светот. Џеф „бега“ од временските машини во кои повеќето луѓе живеат, заглавени во грижите за иднината или во спомените од минатото. Ограничени од ваквиот светоглед, ретко уживаме во сегашниот момент. Ова е приказна за тоа што значи да се биде тука и никаде на друго место. Ова е филм за еден фантастичен композитор и своевидна алегорија за животот.

Режисер: Jacek Piotr Bławut
Сценарио: Jacek Piotr Bławut
Снимател: Adam Palenta
Монтажа: Aleksandra Gowin, Katarzyna Spioch
Тон: Radoslaw Ochnio
Музика: Jeph Jerman
Продукција: Studio Filmowe Rabarbar
Копродукција: NInA, Chimney Pot

Фестивали и награди:
Docudays UA International Human Rights Film Festival, Ukarine (2018) / DOK Leipzig, Germany (2017) / Krakow Film Festival, Poland (2017)

Филмографија:
– „Самотијата на звукот“/Samotność Dźwięku/ The Loneliness of Sound (2012)
– „Езерото“/ Jezioro/ The Lake (2011)

Важна забелешка! Проекцијата на филмот ќе биде на отворен простор, но под покривот на музејскиот трем.

МИНАТИ ЕВЕНТИ

Предавање на Аманда Боеткис

Понеделник 29/08/ 2022 во 19.00

Кино МСУ – Планински филм на ридот

Уметникот се претставува: Дарко Алексовски

13. 04. 2022

Предавање на Владимир Јанковиќ - Синтетички неба

11/04/ 2022