EN

Предраг Нешковиќ

| Србија |

Роден во Биела во 1938.

Предраг Нешковиќ дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Белград. Самостојни изложби: Нов Денди-Машка облека Есен/Зима 07/08, во Галерија O3ONE, Белград (2007); Гоблени, Галерија Себастијан, Белград (1991), Ретроспективна изложба во Музеј за современa уметност, Белград (1988); Centro Morandi, Рим (1979); Grabowsky Gallery, Лондон (1974); Музеј на современa уметност, Белград (1967). Учествува на бројни групни изложби, вклучувајќи ги и изложбите: За нормалноста: Уметноста во Србија 1989–2001, Музеј на современа уметност, Белград (2005); Expressive, Hirschorn Museum and Sculpture Gallery, Вашингтон, Museum des 20. Jahrhunderts, Виена (1988), Уметноста на осумдесеттите, Музеј на современa уметности, Сараево, Белград (1983/84). Живее и работи во Белград.

Претставуваме делo на Предраг Нешковиќ вклученo во колекцијата на МСУ:
Големиот борец, 1964, темпера на платно, 150×118см

Претходни изданија