EN

Пјер Сулаж

1919, Родез, Франција – 2022, Ним, Франција

 

Слика (21 април 1964), 1964

Масло на платно, 73 х 100 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00586

 

Биографија:

Пјер Жан Луј Жермен Сулаж е француски сликар, графичар и скулптор. Во 2014 година, францускиот претседател Франсоа Оланд го опиша како „најголемиот жив уметник во светот“. Неговите дела се чуваат во водечки музеи во светот, а има музеј посветен на неговата уметност во неговиот роден град Родез.

Сулаж е познат како „сликар на црното“, што се должи на неговиот интерес за таа боја, како боја и не-боја. Кога светлината се рефлектира во црната, таа се трансформира и преобразува. Таа отвора едно сосема посебно и својствено ментално поле. Сулаж на светлината гледаше како на материјал со кој може да работи; наслагите на црна боја на површината на неговите слики му овозможуваа да ја рефлектира светлината, претворајќи ја црната од темна во светла, во боја на светлината.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиската Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Текстот во целина е достапен на: https://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Soulages

Претходни изданија