EN

Питер Филипс

1939, Бирмингем, Велика Британија

 

Понтијак, 1972

Офсет печат на хартија, 72,5 х 106 см

Едиција: а.о.; сигнирано д.л. artist proof 1972, д.д. Peter Phillips

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 02869

 

Биографија

Питер Филипс е англиски уметник. Неговите дела се движат од конвенционални масла на платно до мултимедијални композиции и колажи до скулптури и архитектура. Како зачетник на поп-арт, Филипс студирал на Кралскиот колеџ за уметност со неговите современици Дејвид Хокни, Ален Џонс, Р.Б. Китај и други уметници во британскиот поп-арт. Со добивањето на стипендијата Харкнес (Harkness Fellowship), Филипс се сели во Њујорк, кадшто излага со неговите американски колеги од поп-арт движењето: Енди Ворхол, Рој Лихтенштајн и Џејмс Розенквист. Подоцна, Филипс се враќа во Европа, кадешто престојува и сега и продолжува да слика и излага.

Биографијата е превземена од Википедија на англиски јазик според: Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Текстот во целина е достапен на: wikipedia.org/wiki/Peter_Phillips_(artist)

 

Претходни изданија