EN

Оскар Херман

1886, Загреб, Хрватска – 1974, Загреб, Хрватска

 

Средба, 1957

Масло на хартија, 48 x 38 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00045

 

Биографија:

Оскар Херман е хрватско-еврејски сликар. Тој е еден од групата хрватски уметници, познати како Минхенскиот круг, кој имал силно влијание врз модерната уметност во Хрватска.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиската Википедија во согласност со: Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Текстот во целина е достапен на: wikipedia.org/wiki/Oskar_Herman

Претходни изданија