EN

Ники де Сент Фал

1930, Парис, Франција – 2002, Сан Диего, САД

 

Сонувајќи под кактусово дрво, 1980

Литографија на хартија, 50 х 64,8 см

Едиција: 92/125; сигнатура д.л. dreaming under a cactus tree 92/125; д.д. Niki de St. Phalle

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 03058

 

Биографија

Ники де Сент Фал е француско-американска скулпторка, сликарка, филмски режисер и автор на шарени рачно илустрирани книги. Нашироко позната како една од ретките женски монументални скулптори, Сент Фал била позната и по нејзината социјална посветеност и работа.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиската Википедија според лиценцата Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Текстот во целина е достапен на: wikipedia.org/wiki/Niki_de_Saint_Phalle

 

Претходни изданија