EN

Луј Кан

1943, Болио-сур-Мер, Франција

 

Лотоси, 1997

Mасло на двојно мрежно платно, 120 х 120 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 03950

 

Биографија

Роден е во 1943 година во Болио-сур-Мер (Beaulieu sur Mer), Франција. Тој е сликар, скулптор и дизајнер на мебел. Луи Кан се школува на Националното училиште за декоративни уметности во Ница, а потоа на Високата школа за декоративни уметности во Париз во 1961 година. Кан е дел од француската група уметници обединеети со движењето Подлоги/Површини (Supports/Surfaces) кое постои од 1969 до 1972, а соосновач и уредник е на  and списанието Peinture, Cahiers Theoretiques.

Краткиот вовед во биографија е превземен од англиската Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина, биографијата е достапна на wikipedia.org/wiki/Louis_Cane 

Претходни изданија