EN

Хоан Рабаскал

1935, Барселона, Шпанија

 

Толпа и објект, 1969

Офсетна литографија на хартија, 42,5 х 53 см

Едиција: 21/70; сигнатура д.л. 21/70, д.с. Foule et objet, д.д. Rabascall 69

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01862

 

Биографија

Хоан Рабаскал (Барселона, 1935) студирал на Escola Superior d’Arts Decoratives Massana, Барселона и на École nationale supérieure des Beaux-arts во Париз, каде што живее и работи од 1962 година. Во шеесеттите години бил во контакт со критичарите Лоренс Аловеј и Пјер Рестани, и со „Независната група“ во Англија и „Новите реалисти“ во Франција, кои се трудеа да ги вратат техниките на претставување и естетските и етичките позиции блиски до „Берлин дада“. Тој соработуваше во „церемонијалните акции“ организирани во 1969 и 1970 година од групата каталонски уметници со седиште во Париз, во кои беа вклучени Миралда, Бенет Росел и Жауме Ксифра. Иако првично работеше со колаж, тој набрзо вклучи фотомонтажа и состави на слики и предмети во инсталации и фотографски серии. Во своето дело, Рабаскал ја критикува посредуваната слика и начинот на живот наметнат од медиумите. Користејќи иконографија и текстови од масовните медиуми, тој ја истакнува нивната имплицитна манипулација. Еден од најповторливите елементи во неговата работа е медиумот на телевизијата пристапен од повеќе перспективи: како икона, предмет, сувенир, скулптура, елемент на комуникација и фетиш. Често има работено на серии или групи дела со заедничка тема. Во осумдесеттите, тој започна концептуално да размислува за сликарството, а подоцна и за концептот на пејзажот и неговата улога во новата еколошка парадигма. Генерално, работата на Рабаскал критички ги согледува  секојдневните митологии на сегашноста. Учествувал на биенале во Париз (1965 и 1969 г.) и во Венеција (1972 и 1976 г.). Иако тој редовно изложуваше во Франција од 1970-тите, освен вклучувањето на некои изложби како што е Шпанија е поинаква во 1976 година во галеријата „Г“, Барселона, дури во 1985 година почна да изложува во Каталонија, кога учествуваше во Париз-Барселона-Њујорк во Пале Роберт, Барселона и во проекти презентирани во La Virreina (1993) и Центарот за уметност Санта Моника (2000). Рабаскал изложувал во Париз (Центар Жорж Помпиду, 1994, 1996 и 2001 година, и Гранд Пале, 2006 година); Њујорк (Thread Waxing Space, 1994); Токио (Музеј на современата уметност, 1996 година и Метрополитен, 2000 година); Мадрид (National Museo Centro de Arte Reina Sofía, 2005 и 2006); и Бремен (Neues Museum Wesserburg, 2002), меѓу другите. Во 2009 година, MACBA одржа ретроспектива фокусирана на годините 1960–80. Неговите дела се наоѓаат во збирки како што е Музејот на националната модерна уметност, Париз; Museo de Arte Contemporáneo, Богота; Тејт галеријата, Лондон, Националните библиотеки на Париз и Мадрид; Националниот музеј, Варшава; и MACBA, Барселона.

Извор: MACBA, Барселона: www.macba.cat/en/actor/joan-rabascall-4d07/

Претходни изданија