EN

Хенрик Стажевски

1894, Варшава, Полска – 1988, Варшава, Полска 

 

Композиција, 1964

Акрилик на шпер плоча, 66 x 40 x 6 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00334

 

Биографија

Хенрик Стажевски е полски сликар, визуелен уметник и писател. Стажевски е опишан како „татко на полската авангарда“ и се смета за клучна фигура во историјата на конструктивизмот и геометриската апстракција во Централна и Источна Европа.

Краткиот увод во биографијата е од англиската Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина, биографијата е достапна на wikipedia.org/wiki/Henryk_Stażewski

Претходни изданија