EN

Анри-Жорж Адам

| Франција |

Анри-Жорж Адам (1904 – 1967) е скулптор и графичар, еден од претставниците на т.н. Париска школа. Неговите карактеристични црно-бели тонски графички градации ги применува и во неговите бројни монументални таписерии од 1950-те години.

Претставуваме делo на Анри-Жорж Адам вклученo во колекцијата на МСУ:
Без наслов, 1960, литографија, 52/54, 75×49,5cm, 1942

Претходни изданија