EN

Франтишек Мертл – Франта

1930, Тжебич, Чешка 

 

Агресија, 1969

масло на платно, 162 х 130 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01882

 

Биографија

Франтишек Мертл, кој во Франција го користи уметничкото име Франсоа Мертл скратено Франта е чешки сликар и скулптор кој емигрира во Франција во 1958 година за да и се придружи на сопругата. Живее во Венс, во околината на Ница.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License 

Биографијата во целина е достапна на wikipedia.org/wiki/Frantisek_Mertl

Претходни изданија