EN

Енрико Бај

1924, Милано, Италија – 2003, Верџиате, Италија 

 

Тој беше веќе таму во планината, 1965

Комбинирана техника на платно, 114 х 146 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01234

 

Биографија

Енрико Бај е италијански уметник и писател. Многу од неговите дела покажуваат опсесија со нуклеарната војна. Тој создава графики и скулптури, но особено колажи. Тој беше близок со надреалистичкото и дада движењето, а подоцна беше поврзан со движењето CoBrA. Како писател тој беше опишуван како водечки промотер на авангардата. Меѓу другите соработува и со Умберто Еко. Бај долго негуваше интерес за псевдо-филозофијата на „патафизиката“ 

Превземено од англуската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License

Во целина биографијата е достапна на wikipedia.org/wiki/Enrico_Baj

Претходни изданија