EN

Денис Боуен

1921, Кимберли, Јужна Африка – 2006, Лондон, Велика Британија

 

Бронзена бариера, 1965

Масло на платно, 150 х 91 см 

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00419

 

Биографија

Денис Боуен е јужноафрикански уметник, директор на галерија и промотор на апстрактна и авангардна уметност во Британија. Тој беше основач на New Vision Group и New Vision Centre Gallery, кои одиграа важна улога во британската уметничка сцена по Втората светска војна.

Краткиот увод во биографијата е превземен од англиската Википедија според Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Текстот во целина е достапен на: wikipedia.org/wiki/Denis_Bowen

Претходни изданија