EN

Боб Бони

1937, Хаг, Холандија

 

Графика 1, 1967

(Графичка мапа со 10 графики)

Сериграфија на хартија, 59 х 69 см

Едиција: 181/190; сигнатура: д.л. 181/190; д.д.: Bonies 67

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 01832

 

Биографија

Опусот на уметникот Боб Бони (р. 1937, Хаг) опфаќа творештво од шест децении. Од 1960-те години тој создава „конкретна уметност“, апстрактни геометриски слики што го дефинираа карактерот на апстрактната уметност во Холандија и кои и денес изгледаат современо. Монохромните боени планови во неговите слики не се ништо друго освен тоа што го покажуваат: боја и форма.

Изворник: Kunstmuseum den Haag

Повеќе на следниот линк: www.kunstmuseum.nl/en/exhibitions/bob-bonies

Претходни изданија