EN

Ана-Ева Бергман

1909, Стокхолм, Шведска – 1987, Грас, Франција

 

Планински ѕид-Графика бр. 4, 1963

Литографија на хартија, 76 х 57 см

Едиција: а.о., сигнирана д.л. epr.d’artiste; д.д. A.E.Bergman; на позадината: lithographie No.4 “Mur de montagne”

Аквизиција: Подарок од уметницата

Референтен бр.: 00561

 

Биографија

Ана-Ева Бергман е норвешка апстрактна експресионистичка уметница. Таа беше модернистичка уметница и дел од Париската школа. Нејзините апстрактни слики честопати биле инспирирани од природата и засновани на апстрахирани мотиви. 

Кратката биографија е превземена од англиската Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Биографијата во целина е достапна на wikipedia.org/wiki/Anna-Eva_Bergman 

Претходни изданија