EN

Александер Кaлдер

САД

Роден во Филаделфија 1898 – 1976

Во 1964. тогашниот директор на Музејот, Борис Петковски, се обрати со писмо до Калдер со молба да подари едно дело на новоформираната институција. Одговорот набрзо пристигна и во него беше потенцирана желбата за директен контакт. Така следната година Петковски го посетува во ателјето во селото Саше (Франција) при што се определува за едно од неговите мобили. Калдер беше изненаден од неговата скромност и му понуди уште едно негово дело – гваш кое го посвети на градот Скопје.
Инаку, скулптурата е еден од примерите во кои Калдер ја следи својата основна идеја скулптурата да ја внесе во духот на кинетиката. Од крајот на 50-те и почеток на 60-те создаде серија на лебдечки билки од лесен метал и тенка жица на која припаѓа и Црвениот полигон.

Дела на Александер Колдер во колекцијата на МСУ:

Црвен полигон, 1961, метал (Мобил)

На Скопје, 1965, гваш на хартија, 75 х 108 см.

Previous Issues