EN

Јанез Берник

1933, Гунцље, Словенија – 2016, Преболд, Словенија

 

Порака, 1964

Акрилик и масло на платно, 140 х 140 см

Аквизиција: Подарок

Инвентарен бр.: 00371

 

Биографија

Јанез Берник е повеќекратно наградуван и меѓународно признат словенечки сликар и академик. Берник беше вешт уметник кој постигнуваше одлични резултати во сликарството, скулптурата, графичкиот дизајн, илустрациите, таписеријата, дизајнот на книги и во поезијата. Негови графики се наоѓаат во бројни светски галерии и збирки.

Извадокот од биографијате е од англиската Википедија во согласност со Attribution-ShareAlike Creative Commons License.

Во целина, биографијата е достапна на wikipedia.org/wiki/Janez_Bernik

Претходни изданија