Изложби Тековни Следни Минати
EN

14. Биенале на млади уметници

06/04/ 2023 - 28/05/ 2023

Биеналето на млади уметници, кое Музејот на современа уметност – Скопје со повремени прекини го организира од 1987 година е една од најзначајните и највиталните манифестации за современа  уметност во Македонија. Основната цел на Биеналето е да ги открие, афирмира и критички да ги артикулира креативните и инвентивни уметничките процеси и практики.

„БУДЕЊЕ“ е темата на новото, 14. Биенале на млади уметници, кое оваа година добива уште поширок меѓународен карактер, со учесници од Италија, Романија, Норвешка, Србија, Австрија, Белгија, Албанија, Унгарија, Косово, Црна Гора, Шведска, Словенија, Турција. Музејот на современата уметност ќе назначи жири комисија, која доделува награда за најдобро авторско дело во вид на самостојна изложба што се реализира во наредната година по одржувањето на Биеналето.

Една од значајните новини на изложбата е едукативниот центар чија цел е во генерирањето знаење, да го поттикне етаблирањето на младите уметници на современата уметничка сцена и да ги препознава и развива нивните потенцијали. Оттука, проектот освен изложбена има и едукативна и програма, со која низ редица активности ќе ги препознае младите автори, ќе им овозможи да стекнат соодветно знаење, ќе ги инволвира во процес кој ќе ја профилира нивната работа и ќе им помогне во нивното натамошно ангажирање и претставување пред јавноста.

На 14. Биенале на млади уметници ќе учествуваат 38 уметници, делумно по избор на кураторите на годинешната изложба, и делумно на јавниот конкурс објавен летото 2022 година:

Клелија Живковиќ, Симона Манчева, Јулија Кастелучи, Ана Јовановска, Игор Таневски, Јана Николовска, Јулија Манојловска, Риџет Ферати, Славица Танеска, Ана Трајковска, Серхат Емрулаи, Елена Гелева, Ива Станковска, Лумтурие Крашниќи, Герта Ксаферај, Ана Ликар,Наџа Крачуновиќ, Аријана Кадиќ, Малина Монча, Милан Кујунџиќ, Сара Танасковиќ, Сара Мускалу, Рино Даути, Ујхази Адриен, Жозефин Остлунд, Фатима Моалим, Јируи Фанг, Милена Галици, Чади Реда, Ана Лехбаумер, Ананда Серне, Габриеле Гандини, Николо Масини, Мануел Този, Јован Јосифовски, Надица Дојкоска, Шофу Вонг

Куратори на 14. Биенале на Млади се Никола Узуновски, Ива Димовски и Бојана Јанева

 

*Насловна фотографија: Наташа Неделкова, „Ткива на идентитет“, видео, 2020; делото на НаташаНеделкова е една од трите  награди на 13. Биенале на млади уметници, 2020

 

Дритон Селмани, „Ама нема ама (или обратно)“, 2019, делото наградено на 13. Интернационално Биенале на млади, МСУ Скопје 2021 // Driton Selmani, “But No But (or reverse), 2019, awarded work at the 13th International Youth Biennial of the Museum of Contemporary Art Skopje 2021

Дарко Алексовски, Постојано одвивање на сцени од секојдневниот живот, 2022, серија цртежи на хартија, сканирани, дигитално уредени и печатени во 570 парчиња на хартија, закачени на ѕид; варијабилни димензии (секое 21 x 29.7 см). Награда на Музејот на современа уметност на 13. Биенале на Млади уметници 2021 // Darko Aleksovski, Constantly Unfolding Scenes from Everyday Life, A series of drawings on paper, scanned, digitally edited and printed on 570 pieces of paper, displayed on a wall; variable dimensions (each 21 x 29.7 cm). Museum of Contemporary Art Skopje Award at the 13. Biennial of Young Artists 2021

Наташа Неделкова, Манифестирање на Спекулумот/Изведба на безличното, 2022, видео инсталација; Награда на Музејот на современа уметност на 13. Биенале на млади уметници 2021 // Natasha Nedelkova, Manifesting the Speculum/Performing the Impersonal, 2022, video installation, Museum of Contemporary Art Skopje Award at the 13. Biennial of Young Artists 2021

МИНАТИ ИЗЛОЖБИ

Современи екосистеми: истражување помеѓу уметност и екологија во Северна Македонија

08/10/ 2022 - 26/10/ 2022

Јана Јакимовска: Ретро-телесни ретроспективи

23/09/ 2022 - 05/10/ 2022

Пркосни слики

16/09/ 2022 - 27/09/ 2022

Симон Узуновски: Пат за Волкодери - Ретроспектива

13/09/ 2022 - 25/10/ 2022