The Large Glass Journal, vol. 27/28, 2019

Музеј на современата уметност, Скопје Новиот број на списанието Големото стакло (бр. 27/28, 2019) е фокусиран на постхуманизмот, вклучувајќи есеи, уметнички проекти и извештаи, кои критички дискутираат и презентираат различни гледишта во врска со темата. Изданието е конципирано во три секции поврзани помеѓу себе и именувани како „Постхуманистичка телесност“, каде

Повеќе

The Large Glass Journal vol. 25/26, 2018

Музеј на современата уметност – Скопје Списанието Големото стакло за прв пат е издадено во 1995 година и публикувано во 24 броеви до 2009 година. Повторното издавање на списанието во 2018, сега ‘Тhe Large Glass’ со нов концепт, како списание за современа уметност култура и теорија, означува нов почеток. Издавањето

Повеќе

Големото стакло 23/24

Содржина Тема: Младите уметници на актуелната ликовна сцена во Македонија Лилјана Неделковска, Катастрофата и креативноста: уметноста во времето на неизвесност Соња Абаџиева: По трагите на Малиот принц: утопија / микротопија Маја Чанкуловска Михајловска: Младите на ликовната сцена денес Марика Бочварова: Конформизмот или младата уметничка сцена кај нас Marika Авторски страници

Повеќе

Големото стакло 21/22

Содржина: Уводник: Провинцијализација и деградација на јавниот простор Настани: 52. Биенале во Венеција Љупка Делева во разговор со Роберт Стор Благоја Маневски: Логични слики (Премин) – Република Македонија на 52. Биенале во Венеција Тема 1: (Не)естетиката на опкружувањето Лучезар Бојаџиев – Рајот на билбордите Анета и Живко Поповски – “Мост“,

Повеќе

Големото стакло 19/20

Содржина Тема: 100 години фотографија во Македонија Соња Абаџиева, Фотографската хрестоматија на Браќата Јанаки и Милтон Манаки Роберт Јанкулоски, Cabinet Portrait a la Macedoine (Зафир Ошавков, Естатие Јолевски, Мирослав Белјан) Борис Петковски, Структура на деталјот кај Благоја Дрнков Валентино Димитровски, ‘Егзистенцијалниот исказ’ во фотографскиот опус на Живко Јаневски Марика Бочварова,

Повеќе

Големото стакло 16/18

Содржина Тема: Изложби на уметноста на балканските земји Андре Руие: Becoming (Devenirs) со светот: Уметност без сегашност Ирина Суботиќ: Балканот – културен регион на современата уметност Петер Вајбел, Еда Чуфер, Роџер Коновер: Во потрага по Балканија Харалд Земан: За изложбата “Крв и мед“ Рене Блок: Јадете Балканик Попи Дијамантику: Балканските

Повеќе

Големото стакло 14/15

СОДРЖИНА Тема: Околу темата на глобализацијата Бранислав Саракањац, Македонски катахрезис(извадок) Александар Станковски, Виртуелизација Етјен Балибар, Уметност, култура и цивилизација Авторски страници Благоја Маневски, Слики Критика Мајкл Кимелман, Моќта на мојата позиција е чудна и неодредена работа, разговарал Зоран Петровски Музеи Петер Вајбел, Музејот место на договор меѓу минатото и сегашноста,

Повеќе

Големото стакло 12/13

Содржина Тема: Среќна Нова 2000 Д-р Небојша Вилиќ: НАДВОР! Уметникот наспроти општествената вистинитост Марика Бочварова: Повеселата страна на секојдневието во 90-тите Валентино Димитровски: Секојдневен дрангулариум Соња Абаџиева, Жена & машина Лазо Плавевски: Замореност Авторски страници Антони Мазневски: Цртежи Филм Луц Бекер: Ејзенштајн во Мексико Превод Виктор Бргин: Фрагменти за и

Повеќе

Големото стакло 11

Содржина Тема: Што беше уметноста на 20. век? Соња Абаџиева, Збогум на утопијата? Емил Алексиев, Каде тоа ние одиме? Џинива Андерсон, Уметничкото дело – вистинско животно сензорно искуство Луц Бекер, Индустриската војна Небојша Вилиќ, Јозеф Косут-‘untitled statement’ Јеша Денегри, Индивидуална акција Валентино Димитровски: Феноменот на уметноста на 20. век Харалд

Повеќе

Големото стакло 9/10

Содржина Тема: (Нео)Егзисентцијализам Антје фон Гравениц, Време на новиот егзистенцијализам? Валентино Димитровски, Феноменот на “новиот егзистенцијализам“ Лилјана Неделковска, Уметноста како “несреќна свест“ Соња Абаџиева, Gutai Body енформел Конча Пирковска, Другоста на битието-реална идеја на пеколот (Родољуб Анастасов) Марика Бочварова, Силуети во простор (Стефан Маневски) Лилјана Неделковска, Станко Павлески – Барок

Повеќе