EN

Трајко Тошевски

 

Маска, 1984

масло на препарирана хартија, 70,7 х 97,5  см

Аквизиција: Подарок од уметникот

Инвентарен бр.: 03947

Мусандра 1, 1967

масло на дрво, дрвени делови, метал, акрил

Мусандра 2, 1967

масло на дрво, дрвени делови, метал, акрил

Мусандра со емисија на непознати бранови, 1968

Мусандра со судирни бранови, 1968

Neomusandra 24, 1977

Dosimeter 1, 1986

Од циклусот Места, 1993

дрво, 600 x 65 x 220

1940, Желино, Грција – 2006, Скопје, Македонија

 

Без наслов, 1984

Акрилик на платно, 100 х 100 см 

Аквизиција: Откуп

Инвентарен бр.: 04799

Роден во Желино | 1939

Претставуваме дело од серијата дела на Таки вклучени во колекцијата на МСУ, насловено Шепотење, 2001-2002, масло на платно, 130х70см.

Роден во Скопје | 1934 – 1997

Претставуваме дел од серијата дела на Стефан Маневски вклучени во колекцијата на МСУ, туш на хартија, спеија на хартија, метал:
Јужна ѕвезда, 1965 | Миг на времето, 1966 | Композиција, 1966 | Неисправен механизам, 1966/1967 | Морбидно јадро, 1966/1967 | Цртеж, 1963 | Градот што догорува, 1964 | Без наслов, 1968 | Крилеста скулптура, 1968 | Јадро што зрачи, 1968 | Скулптура 1, 1970 | Скулптура 2, 1970 | Скулптура 7, 1973 | Скулптура 12, 1972/1973 | Без наслов, 1978 | Скулптура 10-2, 1977 | Скулптура 10-1, 1978 | Светлосен информатор 2, 1983

Роден во Ерековци | 1959

 

Изменета материјалност, 1987

Динами-самостоен статички минимум 4, 1989

Аголна сензација – визуелна пирамида, 1987

Роден во Битола | 1950

Претставуваме едно од серијата дела на Слободан Филовски вклучени во колекцијата на МСУ: Судир, 1979, акрилик на платно, 70 х 80см

Роден во Скопје | 1958

Претставуваме неколку од серијата дела на Славчо Соколовски вклучени во колекцијата на МСУ:
Едра на хоризонтот 2, 1988, комбинирана техника на платно, 85×85см| Од циклусот: Пристанишна беда 5, 1993, комбинирана техника на платно, 150×150 см

Роден во Кавадарци | 1941

Претставуваме дела од Симон Шемов вклучени во колекцијата на МСУ, сито-печат на хартија, масло на платно, рачно изработена хартија:
Циу-Циу Данче, 1977 | Космичка магија, 1987 | Охридски ангел 8, 1990 | Оовски зуи 2, 1967 | Прскалка за лозје, 1968 | Оовски пушач 1, 1968 | Оовски пушач 2, 1968/1969 | Мрсулаво дете, 1971 | Игра со јајце во лажица, 1972