The Large Glass Journal vol. 31/32, 2021

Бројот 31/32 на списанието ,,Големото стакло’’ е фокусиран на „Новата Реалност“, реалност обликувана од серија настани во текот на 2020 и 2021 година, како што се пандемијата, затворените граници, антагонизмите и национализмот, како и погрешните политики кон животната средина. Овој предизвикувачки контекст не само што создава ситуација на „политичка вонредност“,

Повеќе

The Large Glass Journal vol. 29/30, 2020

Списанието Големото стакло/The Large Glass 29/30 издадено во 2020 се однесува на мигрантската криза, односно како мигрантските текови се отелотворуваат во уметнички пракси и можност за создавање на политички позиции. Изданието се состои од три дела насловени „МИГРАНТСКИТЕ УМЕТНОСТИ КАКО ПРАКТИКИ НА ПОЛИТИЧКОТО“, „МАПИРАЊЕ НА ГРАНИЦИТЕ И ТЕКОВИТЕ“ и „ВО

Повеќе

The Large Glass Journal, vol. 27/28, 2019

Музеј на современата уметност, Скопје Новиот број на списанието Големото стакло (бр. 27/28, 2019) е фокусиран на постхуманизмот, вклучувајќи есеи, уметнички проекти и извештаи, кои критички дискутираат и презентираат различни гледишта во врска со темата. Изданието е конципирано во три секции поврзани помеѓу себе и именувани како „Постхуманистичка телесност“, каде

Повеќе

The Large Glass Journal vol. 25/26, 2018

Музеј на современата уметност – Скопје Списанието Големото стакло за прв пат е издадено во 1995 година и публикувано во 24 броеви до 2009 година. Повторното издавање на списанието во 2018, сега ‘Тhe Large Glass’ со нов концепт, како списание за современа уметност култура и теорија, означува нов почеток. Издавањето

Повеќе

Големото стакло 23/24, 2008/2009

Тема на бројот: Младите уметници на актуелната ликовна сцена во Македонија

Повеќе

Големото стакло 21/22, 2006-07

Уводник: Провинцијализација и деградација на јавниот простор Настани: 52. Биенале во Венеција | Љупка Делева во разговор со Роберт Стор | Благоја Маневски: Логични слики (Премин) – Република Македонија на 52. Биенале во Венеција Тема 1: (Не)естетиката на опкружувањето | Лучезар Бојаџиев – Рајот на билбордите | Анета и Живко

Повеќе

Големото стакло 19/20

Содржина Тема: 100 години фотографија во МакедонијаСоња Абаџиева, Фотографската хрестоматија на Браќата Јанаки и Милтон МанакиРоберт Јанкулоски, Cabinet Portrait a la Macedoine (Зафир Ошавков, Естатие Јолевски, Мирослав Белјан)Борис Петковски, Структура на деталјот кај Благоја ДрнковВалентино Димитровски, ‘Егзистенцијалниот исказ’ во фотографскиот опус на Живко ЈаневскиМарика Бочварова – Марин Димески: Психологија во

Повеќе

Големото стакло 16/18, 2003-2004

Содржина Тема: Изложби на уметноста на балканските земјиАндре Руие: Becoming (Devenirs) со светот: Уметност без сегашностИрина Суботиќ: Балканот – културен регион на современата уметностПетер Вајбел, Еда Чуфер, Роџер Коновер: Во потрага по БалканијаХаралд Земан: За изложбата “Крв и мед“Рене Блок: Јадете БалканикПопи Дијамантику: Балканските војни: Балканот-виртуелен простор на дијалогЛучезар Бојаџиев:

Повеќе

Големото стакло 14/15, 2002

Содржина Тема: Околу темата на глобализацијатаБранислав Саракањац, Македонски катахрезис(извадок)Александар Станковски, ВиртуелизацијаЕтјен Балибар, Уметност, култура и цивилизација Авторски странициБлагоја Маневски, Слики КритикаМајкл Кимелман, Моќта на мојата позиција е чудна и неодредена работа, разговарал Зоран Петровски МузеиПетер Вајбел, Музејот место на договор меѓу минатото и сегашноста,разговарал Зоран Петровски Филм & визуелни уметностиМилчо

Повеќе

Големото стакло 12/13, 2000-2001

Содржина Тема: Среќна Нова 2000Д-р Небојша Вилиќ: НАДВОР! Уметникот наспроти општествената вистинитостМарика Бочварова: Повеселата страна на секојдневието во 90-титеВалентино Димитровски: Секојдневен дрангулариумСоња Абаџиева, Жена & машинаЛазо Плавевски: Замореност Авторски странициАнтони Мазневски: Цртежи ФилмЛуц Бекер: Ејзенштајн во Мексико ПреводВиктор Бргин: Фрагменти за и од Вениз ДизајнСоња Абаџиева: Никола Ефтимов – Fashion

Повеќе