Контакт

Ви благодариме на посетата Доколку имате прашања или едноставно би сакале да ги споделите вашите искуства и предлози, добредојдени сте да не' посетите! Наша локација Адреса: Самоилова бб 1000, Скопје Телефон: (02) 311 77 34 Јавете ни се, испратете ни email или писмо - или навратете на дискусија. Секогаш сме

Повеќе

Дома

Сместен на врвот од ридот Кале, во непосредна близина на средновековната тврдина - Музејот на современата уметност е опкружен со панорамата на Скопје и неговата поширока околина. Подигната во 1970 година, зградата на Музејот е извонреден пример на архитектурата на високиот модернизам и е споменик и симбол на светската солидарност во обновата на Скопје по земјотресот

Повеќе

Публикации

Поголемиот дел од издавачката продукција е резултат на печатење на каталози кои ги следат изложбените програми на Музејот. Бројните музејски изданија претставуваат единствено сведоштво за развојот на македонската модерна и современа уметност, како и за високиот степен на културната размена со светот во 40 години од своето постоење. Посебно место

Повеќе

Колекција

Колекцијата на автори содржи два сегмента: меѓународен и национален. Меѓународниот сегмент на колекцијата ја рефлектира модерната уметност од скоро сите делови на светот. Најголемиот дел од збирката ја одбележува уметноста на 1950-те, 1960-те и 1970-те години, иако во неа се содржани околу сто дела на раната модерна. Од најстарите експонати

Повеќе

Историја

Нашата историја 1963 На 26 јули 1963, рано наутро во 5.17, катастрофален земјотрес го разруши заспаното Скопје. Сликите и вестите од оваа катаклизма, во која загинаа повеќе од 1000 луѓе, се најдоа на првите страници од светските медиуми. Потребата за мобилизација во надминувањето на уништувачките последици беше огромна и со

Повеќе

За нас

Музејот на современата уметност – Скопје е симбол на солидарноста, која како трајна вредност останува врежана во колективната меморија на македонската јавност. Основан во 1964 година како резултат на бројни донации на уметнички дела од 65 земји во светот, мисијата на Музејот е да ја одржува меморијата и традицијата на

Повеќе

Демиен Хрст

22. 07 – 11. 08. 2016 Изложбата на еден од најзначајните современи уметници во светот претставува 44 графики и четири скулптури. Делата ги истражуваат вечните теми: живот, религија, смрт и вера. Ова се главни теми на интерес на уметникот, фокусирајќи се на сложените односи помеѓу медицината и религијата, како и

Повеќе

Весна Дабеска

Повеќе

МСУ Продавница

Музејот на современата уметност и колективот ОПА – Опсесивно посесивна агресија во заедничка акција Од денеска, изборот на памучни торби со моќна еко – порака се достапни за посетителите во книжарницата на музејот во лимитиран број.   МСУ и ОПА имаат за цел да ја подигнат еко свеста кај своите сограѓани.

Повеќе