Награди: 13. Биенале на млади уметници

Доделена наградата „Најуспешен автор и дело“ на 13.Меѓународно биенале на млади уметници Жири комисијата во состав: Ива Димовски (историчарка на уметноста), Велимир Жерновски (ликовен уметник) и Јане Чаловски (ликовен уметник), едногласно одлучија наградата „Најуспешен автор и дело“ на 13.Меѓународно биенале на млади уметници – „Страст за лутање“, во организација на

Повеќе

13. Биенале на млади уметници /ˈwɒndəlʌst/страст за лутање

Музеј на современата уметност Скопје 19. мај 2021 – 13. септември, 2021 На 13. Меѓународното биенале на млади уметници со наслов „Страст за лутање“, кое се отвори на 19 ти мај, изложени се дела на повеќе од 30 локални, регионални и меѓународни уметници. Селектирани се дела на уметници од Македонија,

Повеќе

Голем формат

Музеј на современата уметност, Скопје 10. мај – 08. јуни, 2021 Како го перцепираме форматот во уметноста? Огромен пластичен сладолед, огромни кучиња со балони, долги ролни од насликани платна или едноставно зголемени фото-портрети насликани на згради низ целиот свет се некои од примерите каде димензијата во изразот е доминантен елемент

Повеќе

Аријане Шпаниер меѓу дизајнерите одбрани за годишната изложба на 100 најдобри постери

Постерот за логото по повод 50 годишнината од зградата на Музејот на современата уметност дизајниран од Аријане Шпаниер и нејзиното берлинско студио, одбран за изложбата 100 најдобри постери во 2021 што ќе биде отворена во јуни во Берлин.

Повеќе

ОТВОРЕН ПОВИК за XIII БИЕНАЛЕ НА МЛАДИ УМЕТНИЦИ

/ˈwɒndəlʌst/страст за лутање/ Да се патува бесцелно од место до место. Кога ќе ја тргнеме настрана целта на патувањето, било заради туризам или работа, остануваме со чиста форма на движење, движење како основна функција на целиот живот и енергија.  Под притисокот на живеењето како фиксни субјекти на капитализмот принудени сме

Повеќе

Изложбата на Јован Шумковски продолжена до 9. мај 2021

Музејот на современата уметност информира дека поради интересот на јавноста ретроспективната изложба Јован Шумковски: Вода | Ѕид ќе биде продолжена до недела, 9. мај, 2021.

Повеќе

Ексклузивно: ОПА торби во МСУ

Музејот на современата уметност и колективот ОПА – Опсесивно посесивна агресија во заедничка акција Од денеска, изборот на памучни торби со моќна еко – порака се достапни за посетителите во книжарницата на музејот во лимитиран број.   МСУ и ОПА имаат за цел да ја подигнат еко свеста кај своите сограѓани.

Повеќе

The Large Glass Journal 29/30

Музејот на современата уметност – Скопје објавува дека е комплетиран најновиот број на списанието за современа уметност, култура и теорија „Големото стакло“ (‘The Large Glass’) 29/30, кој ќе биде промовиран наскоро. Овој број тематски се однесува на Мигрантската криза, односно како мигрантските текови се отелотворуваат во уметнички пракси и можност

Повеќе

70-те и 80-те во македонската ликовна уметност

Музеј на современата уметност Скопје 25 декември 2020 – септември 2021 Изложбата ќе биде поставена во 3-та галерија на МСУ, во која ќе бидат застапени дела од различни медиуми како сликарство, инсталација, до фотографија и скулптура. Јавноста ќе може да види дела од Петар Мазев, Ристо Калчевски, Симон Шемов, Душан

Повеќе

МСУ и АД Европа – Скопје во заедничка мисија

100 „Златни влезници“ за Музејот на современата уметност, скриени во чоколадото „1882“ на АД Европа Скопје Во пресрет на Новогодишните празници, Музејот на современата уметност – Скопје и фабриката за чоколади – АД Европа Скопје имаат заедничка мисија да ги инспирираат и задоволат сите трагачи по убавото. Од денеска, 21

Повеќе