Големото стакло 5, 1997

Содржина Тони КрегЛилјана Неделковска, Изложба на Тони Крег во Музејот на современата уметност, СкопјеСоња Абаџиева, Интервју со Тони Крег, Скулптура-фулкрум на материјата и мислатаДаниел Сутиф, Забите на ЛусиПитер Скедал, Биг Бенг на Тони Крег Авторски страници: Александар Станковски, Идеолошко-политичка дисјункција Меѓународни изложби:Валентино Димитровски, Dokumenta XСоња Абаџиева, Skulptur Projekte, MuensterЛилјана Неделковска,

Повеќе

Лучијано Жмак

| Австралија | Роден е во Пула | 1937 Претставуваме делo на Лучијано Жмак вклученo во колекцијата на МСУ: Extern 13, 1967, масло на платно, 84 х 84см.

Повеќе

Џеси Воткинс

| Велика Британија | 1899 – 1980 Претставуваме делo на Џеси Воткинс вклученo во колекцијата на МСУ: Човечка борба, 1967, алуминиум, 300x85x85

Повеќе

Жан-Жак Деирол

| Франција | 1911 – 1967 Деирол е еден од карактеристичните претставници на европската геометриска апстрактна уметност по Втората Светска војна. Најпознат по графичкото творештво и ексклузивните илустрации за изданијата на реномирани писатели (пр. Sejour од Самјуел Бекет). Деирол долги години е професор на Ликовната академија во Минхен, а во

Повеќе

Трајко Тошевски

Претставуваме дела на Трајко Тошевски вклучени во колекцијата на МСУ: Вазна со цвеќе, 1984, масло на препарирана хартија, 70,7 х 97,5см | Маска, 1984, масло на препарирана хартија, 70,7 х 97,5см

Повеќе

Томо Шијак

Претставуваме неколку од серијата дела на Томо Шијак вклучени во колекцијата на МСУ, масло на дрво, дрвени делови, метал, акрил: Мусандра 1, 1967 | Мусандра 2 , 1967 | Мусандра со емисија на непознати бранови , 1968 | Мусандра со судирни бранови, 1968 | Neomusandra 24 , 1977 | Dosimeter

Повеќе

Томе Аџиевски

Ви претставуваме едно од многуте дела на Томе, кои се дел од колекцијата на МСУ. Делото е насловено „Од циклусот Места“, датира од 1993, изработено од дрво со димензии 600x65x220cm.

Повеќе

Танас Луловски

Роден во Желино | 1940 Претставуваме две од серијата дела на Танас вклучени во колекцијата на МСУ: Без наслов, 1984, акрилик на платно 100х100см и Завои, 1978, молив на хартија,100 х 66см.

Повеќе

Таки Павловски

Роден во Желино | 1939 Претставуваме дело од серијата дела на Таки вклучени во колекцијата на МСУ, насловено Шепотење, 2001-2002, масло на платно, 130х70см.

Повеќе

Стефан Маневски

Роден во Скопје | 1934 – 1997 Претставуваме дел од серијата дела на Стефан Маневски вклучени во колекцијата на МСУ, туш на хартија, спеија на хартија, метал: Јужна ѕвезда, 1965 | Миг на времето, 1966 | Композиција, 1966 | Неисправен механизам, 1966/1967 | Морбидно јадро, 1966/1967 | Цртеж, 1963 |

Повеќе