Алекс Кац

| САД | Роден во 1927 во Њујорк. Претставуваме делo на Алекс Кац вклученo во колекцијата на МСУ: Портрет, 1980, литографија на хартија, 170/200, 70,7 х 56см

Повеќе

Франко Фонтана

| Италија | Роден во Модена|1933 Претставуваме дела на Франко Фонтана вклучени во колекцијата на МСУ: Игра на Брановите, 1970/1975, колор фотографија, 36x24cm | Италијански предел 1, 1970/1975, колор фотографија, 24x36cm | Италијански предел 2, 1975, колор фотографија, 24x36cm | Италијански предел 3, 1975, колор фотографија, 24x36cm | Марина, 1973,

Повеќе

Ана Ева Бергман

| Франција | Претставуваме неколку од серијата дела од Ана Ева Бергман вклучени во колекцијата на МСУ: Литографија бр. 7, 1963, литографија, а.о., 76,5×56,5cm | Графика бр. 33, 1953, бакропис, а.о., 65x51cm | Графика бр. 1, 1957, дрворез, а.о., 66x50cm | Графика бр. 2, 1957, дрворез, а.о., 60x50cm | Планински

Повеќе

Радомир Дамњановиќ-Дамјан

| Србија/Италија | Роден во Мостар | 1936 Претставуваме дела на Радомир Дамњановиќ-Дамјан вклучени во колекцијата на МСУ: Слика , 1968, масло на платно, 145x145cm | Сина слика 2, 1969, масло на платно, 138x200cm | Слика , 1984, масло на платно, 200 х 140 см.

Повеќе

Едукативна програма

Соработка со релевантни институции НУ Музеј современата современата уметност - Скопје преку активности кои ги организира и реализира Одделот за едукација со децении наназад успешно соработува со институциите од сите сфери на образованието, почнувајќи од предучилишна возраст, основно средно образование, факултети, потоа целна група возрасни, но и други целни групи.

Повеќе

Понуда на ексклузивни публикации во МСУ

Арт-магазин: | Магазин - Големото стакло | | Point d’ironie / Ирониска точка | Ексклузивни публикации, монографии, книги, каталози: | Петар Хаџи Бошков, Дела на хартија, Монографија, автор: Зоран Петровски, есеи: Љиљана Неделковска, Лазо Плавевски, МСУ 2017 |185 стр. | Вен Вендерс и неговите филмови | | Фрагменти - Македонска уметничка

Повеќе

Ничија земја

Односот помеѓу „јавното“ и „приватното“, меѓу „катафатичкиот“ и „апофатичкиот“ простор е утробата на „Ничија Земја“. Неговиот примарен фокус е структуралната перихореза, корелацијата и контрапунктирањето на искривените но алузивни „иконични“ урбани монументи и авторските созданија составени од субјективни реалности, фрагментрираност и дематеријализирани микро локации, географии и мулитикултурни истражувања на формата и

Повеќе

Point d’ironie / Ирониска точка

Списанието point d’ironie („ирониска точка“) произлезе од разговор меѓу ањес б., Кристијан Болтански и Ханс Урлих Обрист во 1977. Секоја година се публикуваат шест до осум изданија. Секое од нив е осмислено од уметник и е единствено како и едно уметничко дело. Благодарејќи на бесплатното делење и на тиражот и

Повеќе

Доротео Арнајз

| Франција | Роден во Мадрид | 1936 Претставуваме дела на Доротео Арнајз вклучени во колекцијата на МСУ: Двојка,1965, масло на платно 80×100 | Нови станари,1965, бакропис | Двојка, 1965, литографија во боја

Повеќе

Скулптурално

08. 10. 2016 Паралелно со проектот Кале културна тврдина, Музејот на современата уметност со проектот Скулптурално започна со развивањето на уште еден долгорочен проект посветен на скопското брдо Кале. Скулптурално e проект кој опфаќа осум скулпторски и site-specific инсталации во паркот и пошироката околина на Музејот. Како што упатува насловот,

Повеќе