Александер Кaлдер

САД Роден во Филаделфија 1898 – 1976 Во 1964. тогашниот директор на Музејот, Борис Петковски, се обрати со писмо до Калдер со молба да подари едно дело на новоформираната институција. Одговорот набрзо пристигна и во него беше потенцирана желбата за директен контакт. Така следната година Петковски го посетува во ателјето

Повеќе

Алберто Бури

| Италија | Роден во Чита ди Кастело | 1915 – 1995 Благодарение на ангажманот на Националниот комитет на пластичните уметности од Рим, а особено на контактот на галеристот и сликарот Марио Пенелопе со Алберто Бури, во 1966 беше добиена сликата “Бело С-1964”,комбинирана техника на лесонит,38х92. Потоа комуникацијата со авторот

Повеќе

Бернар Бифе

| Франција | Роден во Париз | 1928 – 1990 Претставуваме неколку од серијата дела од Бернар Бифе вклучени во колекцијата на МСУ: Портрет, бакропис, 68/75, 76 х 56,5см. | Женска глава, 1960, литографија, а.о., 72×52,5cm | Риба, 1960, литографија, 114/150, 54,5x74cm | Бумбар, 1960, литографија, 96/150, 74,5×53,5cm

Повеќе

Алекс Кац

| САД | Роден во 1927 во Њујорк. Претставуваме делo на Алекс Кац вклученo во колекцијата на МСУ: Портрет, 1980, литографија на хартија, 170/200, 70,7 х 56см

Повеќе

Франко Фонтана

| Италија | Роден во Модена|1933 Претставуваме дела на Франко Фонтана вклучени во колекцијата на МСУ: Игра на Брановите, 1970/1975, колор фотографија, 36x24cm | Италијански предел 1, 1970/1975, колор фотографија, 24x36cm | Италијански предел 2, 1975, колор фотографија, 24x36cm | Италијански предел 3, 1975, колор фотографија, 24x36cm | Марина, 1973,

Повеќе

Ана Ева Бергман

| Франција | Претставуваме неколку од серијата дела од Ана Ева Бергман вклучени во колекцијата на МСУ: Литографија бр. 7, 1963, литографија, а.о., 76,5×56,5cm | Графика бр. 33, 1953, бакропис, а.о., 65x51cm | Графика бр. 1, 1957, дрворез, а.о., 66x50cm | Графика бр. 2, 1957, дрворез, а.о., 60x50cm | Планински

Повеќе

Радомир Дамњановиќ-Дамјан

| Србија/Италија | Роден во Мостар | 1936 Претставуваме дела на Радомир Дамњановиќ-Дамјан вклучени во колекцијата на МСУ: Слика , 1968, масло на платно, 145x145cm | Сина слика 2, 1969, масло на платно, 138x200cm | Слика , 1984, масло на платно, 200 х 140 см.

Повеќе

Едукативна програма

Соработка со релевантни институции НУ Музеј современата современата уметност - Скопје преку активности кои ги организира и реализира Одделот за едукација со децении наназад успешно соработува со институциите од сите сфери на образованието, почнувајќи од предучилишна возраст, основно средно образование, факултети, потоа целна група возрасни, но и други целни групи.

Повеќе

Понуда на ексклузивни публикации во МСУ

Арт-магазин: | Магазин - Големото стакло | | Point d’ironie / Ирониска точка | Ексклузивни публикации, монографии, книги, каталози: | Петар Хаџи Бошков, Дела на хартија, Монографија, автор: Зоран Петровски, есеи: Љиљана Неделковска, Лазо Плавевски, МСУ 2017 |185 стр. | Вен Вендерс и неговите филмови | | Фрагменти - Македонска уметничка

Повеќе

Ничија земја

Односот помеѓу „јавното“ и „приватното“, меѓу „катафатичкиот“ и „апофатичкиот“ простор е утробата на „Ничија Земја“. Неговиот примарен фокус е структуралната перихореза, корелацијата и контрапунктирањето на искривените но алузивни „иконични“ урбани монументи и авторските созданија составени од субјективни реалности, фрагментрираност и дематеријализирани микро локации, географии и мулитикултурни истражувања на формата и

Повеќе