Стефано Перего, фотографија на архитектурата

Сабота, 03 февруари 2018 во 19ч. во Музејот на современата уметност Стефано Перего е италијански фотограф (http://stepegphotography.com/) чија централна сфера на интерес е модернистичката архитектура од дваесетиот век. Цел на гостувањето на Стефано Перего е презентација на неговата работа, документирање на архитектурата во периодот од земјотресот до денес и фотографирање

Повеќе

куратори на биеналето

Ивана Васева (1984, Скопје) e кураторка во областа на современата визуелна уметност, истражувачка и авторка на повеќе проекти кои најчесто се соработнички и ангажирачки т.е. конфронтира места на желби, контестира востпоставени релации и ги запрашува утврдените начини на продукција и перцепција. Таа досега на повеќе наврати работела на темите на

Повеќе

за биеналето

Биеналето на млади уметници организирано од Музејот на современата уметност започнува како изложба со наслов „Млада генерација“ во 1967 год. Од тој период наваму, Музејот на современата уметност, Скопје (како дел од неговата дејност) ги презентира и афирмира младите уметници од Македонија, сѐ до1982 год. Во 1987 год., концептот на изложбата

Повеќе

2018 – XII Биенале на млади

Музеј на современата уметност, 28. февруари – 28. март 2018 ЌЕ БИДЕ ЛИ ДОЦНА, АКО ВРЕМЕТО ЗАПРЕ? е насловот на 12-тото издание на Биеналето на млади уметници во Музејот на современата уметност во Скопје, годинава курирано од тројца куратори-соработници: Ивана Васева, Бојана Јанева-Шемова и Владимир Јанчевски, дефинирано преку три сегменти

Повеќе

Посветено на Дејвид Хокни

  ДЕЈВИД  ХОКНИ (80 год. живот и 60 год. творештво)   Дејвид Хокни е светски познат англиски уметник кој подеднакво успешно создава дела во медиумот на сликарството, цртежот, графиката, сценографијата и фотографијата. Студирал на Уметничкиот колеџ во Брадфорд (Bradford College of Art) и на Кралскиот уметнички колеџ (Royal College of

Повеќе

Македонска разгледница

Во оваа прилика Музејот ја продолжува серијата на студиски изложби поврзани со неговата колекција, повторно со потполно музеолошки пристап, но и со авторско видување. Изборот на темата како проблемски агол на изложбата е всушност издвоен сегмент што е карактеристичен дел од компликуваниот систем на различни медиуми, во кој содржината ја

Повеќе

Завршна сметка

Завршна сметка на НУ МСУ за 2017 (PDF)

Повеќе

Линеарен цртеж

  Проширување на линијата на хоризонтот: Возбудливоста и возбудата на линеарниот цртеж Оваа за нас софистицирана „тематика“ е растoварена од подлабока теоретска елаборација и е со намален интензитет на спектакуларност. Тоа се должи на парафразираната „егзактна“ дефиниција: прикажаниот предмет да се сведе на изведбата само со линијата, односно контурата, при

Повеќе

Предавање на Аленка Грегорич

  Културен џетлег – Музеите во/и регионот   Музејот на современа уметност заедно со Проектниот простор Прес ту егзит ве покануваат на предавање на Аленка Грегорич, уметничка директорка и кураторка во Градската уметничка галерија во Љубљана.   Предавањето ќе се одржи на 18.12.2017 (понеделник) во Музејот на современа уметност во

Повеќе

Мира Гаќина

Повеќе