Сѐ што ни е заедничко

Музеј на современата уметност: 18 април / 05 јуни 2018 Марија Пападимитру, Агримика, 2015 Да се живее во еден бездомен свет, да се наоѓаат неговите амбивалетности и нејаснотии отсликани во поле на фикцијата, или неговата расцепканост и раскршеност изведени во уметничко дело, значи и да се потврди длабоката желба за

Повеќе

Наградата на 12. Биенале на млади за Никола Радуловиќ

Музејот на современата уметност (МСУ) во Скопје ја додели наградата за најуспешен автор и дело на 12-тото Биенале на млади уметници на визуелниот уметник Никола Радуловиќ, за неговата мултимедијална инсталација Book of Sclavin. Наградата која се доделува по петти пат ја додели жирито во состав Јованка Попова, историчар на уметност

Повеќе

Пре-фабрикати: Растечките куќи на Скопје

Музеј на современата уметност 13. март – 3. април 2018 На 26 јули 1963 г., во екот на Студената војна, катастрофален земјотрес уништи голем дел од градот Скопје. Оваа природна катастрофа поттикна бран од меѓународна солидарност и доведе до појава на заеднички хуманитарен проект кој обедини светови со крајно спротивни

Повеќе

Предавање на Сабина Саболовиќ од WHW, Загреб

МСУ, среда 07. март 2018, во 20,00           Музејот на современа уметност заедно со “Проектниот простор PressToExit“ ве покануваат на предавањето: Моето слатко мало јагне (сè што гледаме може да биде и поинаку) на Сабина Саболовиќ, член на кураторскиот колектив What, How & for Whom/WHW.  

Повеќе

12. биенале на млади

МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНАТА УМЕТНОСТ, 28. ФЕВРУАРИ – 28. МАРТ 2018 ЌЕ БИДЕ ЛИ ДОЦНА, АКО ВРЕМЕТО ЗАПРЕ? Е НАСЛОВОТ НА 12-ТОТО ИЗДАНИЕ НА БИЕНАЛЕТО НА МЛАДИ УМЕТНИЦИ ВО МУЗЕЈОТ НА СОВРЕМЕНАТА УМЕТНОСТ ВО СКОПЈЕ, ГОДИНАВА КУРИРАНО ОД ТРОЈЦА КУРАТОРИ-СОРАБОТНИЦИ: ИВАНА ВАСЕВА, БОЈАНА ЈАНЕВА-ШЕМОВА И ВЛАДИМИР ЈАНЧЕВСКИ, ДЕФИНИРАНО ПРЕКУ ТРИ СЕГМЕНТИ

Повеќе

12. биенале на млади

Музеј на современата уметност, 28. февруари – 28. март 2018 ЌЕ БИДЕ ЛИ ДОЦНА, АКО ВРЕМЕТО ЗАПРЕ? е насловот на 12-тото издание на Биеналето на млади уметници во Музејот на современата уметност во Скопје, годинава курирано од тројца куратори-соработници: Ивана Васева, Бојана Јанева-Шемова и Владимир Јанчевски, дефинирано преку три сегменти

Повеќе

галерија

Повеќе

програма

Музеј на современата уметност, 28. февруари – 28. март 2018   XII Биенале на млади уметници Ќе биде ли доцна, ако времето запре?   Куратори на Биеналето: Ивана Васева, Бојана Јанева-Шемова, Владимир Јанчевски Уметници: Дарко Алексовски, Барски Брача (Марко Јанев и Филип Велковски), Димче Димески, Иван Дургутовски, Ана Јовановска, Амир

Повеќе

учесници на 12. биенале

Дарко Алексовски (р. 1989, Македонија) e визуелен и изведувачки уметник, и графички дизајнер. “Јас работам на пресекот помеѓу референци на текст, сликарство и архитектура, со помош на секогаш растечка архива од семејни документи и искуства за создавање автономни уметнички дела.” Филип Велковски (р. 1988 во Скопје). Во 2010 година дипломира

Повеќе