Отворен ден за презентација и консултација за 14 Биенале на млади уметници во МСУ – Скопје

Во вторник на 28 јуни, во 20 часот ќе се одржи отворен ден за сите заинтересирани млади уметници, кои сакаат повеќе да се информираат за темата и начинот на селекција на уметници за претстојното 14то по ред Биенале на млади уметници, за кое неодамна беше објавен отворен повик. Ќе биде одржана презентација на претходните биенални изложби и презентација

Повеќе

Кино МСУ – ПРВА ЛЕТНА КИНО НЕДЕЛА

Кино МСУ ја започнува својата летна филмска програма. Од 21 до 24 јуни љубителите на седмата уметност ќе може да уживаат во четри извонредни филмски остварувања.  Сите проекции се бесплатни и започнуваат од 20.00 часот, на отворено – на тремот на МСУ.  Распоред на проекции: 21.06 | 20.00 ч.| –

Повеќе

Артур Жмијевски и Павел Алтхамер ќе создаваат колажни дела во МСУ

Полските уметници Артур Жмијевски и Павел Алтхамер, едни од најзначајните европски уметници од својата генерација, ќе бидат ексклузивни гости на Музејот на современата уметност – Скопје. Во рамки на нивниот престој од 1 до 14 јули ќе им биде овозможено да создаваат дела во самиот музеј, а дел од нив

Повеќе

Отворен повик за 14. Биенале на млади уметници во Музеј на современата уметност, Скопје

тема на биеналето: будења Музејот на современата уметност – Скопје објавува меѓународен повик за учество на 14-то Биенале на млади уметници на тема „Будења“. Од четврток, 16 јуни до среда, 20 јули 2022 година се повикуваат сите македонски и странски автори на возраст до 35 години да се пријават за

Повеќе

Јас сум Југословенка!: феминистичка изведувачка политика за време и по југословенскиот социјализам

Од денеска во Библиотеката на МСУ-Скопје ќе може да се најде примерок од книгата на професорката Јасмина Тумбас насловена “I am Jugoslovenka: Feminist Performance Politics During and After Yugoslav Socialism (Manchester University Press, 2022). Книгата „Јас сум Југословенка!: феминистичка изведувачка политика за време и по југословенскиот социјализам“, беше промовирана во

Повеќе

ЕКСТАТИЧНИ ТЕЛА: Викенд на гордоста – Скопје 2022

Музеј на современата уметност 02. јуни – 02. јули, 2022 Викендот на гордоста во Скопје годинава се одржува по десетти пат, а неговата цел е да создаде простор за презентирање и промовирање на ненормативните форми на светообразување или, со други зборови, на односите, афектите, идентитетските позиции, телесните стилови и сензибилитети

Повеќе

Ахмет Огут: „Скокни!“

Музеј на современата уметност скопје 26. мај – 19. септември, 2022 МСУ – Скопје со задоволство ја претставува самостојната изложба на еден од најзначајните уметници на интернационалната сцена, Ахмет Огут.   Изложбата насловена како „Скокни!“ ќе се отвори на 26 мај 2022 година во Музејот на современата уметност – Скопје

Повеќе

Презентација и предавање на Немања Цвијановиќ: „Антифашизмот како самоодбранбен споменик“

Музеј на современата уметност Петок, 13 мај, 2022 во 19 ч. Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продложува со предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“. Во петок, 13. мај, во 19 часот  со физичко присуство предавање ќе  одржи уметникот Немања Цвијановиќ. Презентацијата насловена

Повеќе

Новиот број на point d’ironie #65 достапен во МСУ

“Ѕидовите зборуваат“ 1992-2022 е темата на новиот број на списанието point d’ironie („ирониска точка“), кое донесува серија фотографии од ањес б. оснивачката и сопственичката на списанието. Изданието point d’ironie произлезе од разговор меѓу ањес б., Кристијан Болтански и Ханс Урлих Обрист во 1977. Секоја година се публикуваат шест до осум

Повеќе

Наташа Неделкова: Изведувајќи го безличното/Манифестирање на спекулумот

Музеј на современата уметност 07. – 25. мај, 2022 „Изведувајќи го безличното / Манифестирање на спекулумот“ е проект на Неделкова кој се реализира во форма на две видео-инсталации „The Act of Seeing“ и “Manifesting Speculum” во два засебни простори во МСУ-Скопје. Во тие две „црни кутии“ на 3 проекции и

Повеќе