Кино МСУ – Планински филм на ридот

Музеј на современата уметност 07. – 28. април, 2022 Кино МСУ ја започнува својата овогодишна програма во соработка со ЕХО – Фестивалот на планински филм. Програмата „ПЛАНИНСКИ ФИЛМ НА РИДОТ“ се отвора на 07. 04 со почеток од 19.30 часот во Џебното кино на музејот со проекцијата на филмот Невреме

Повеќе

Лазо Плавевски: На тенок мраз

Музеј на современата уметност 16. април – 25. мај, 2022 Изложбата го прикажува творештвото на Лазо Плавевски настанато во последните седум години. Станува збор за карикатури коишто тој од 2015 година континуирано ги објавува на веб порталот Окно, а за чија реализација беше поттикнат од кризната состојба во којашто се

Повеќе

Уметникот се претставува: Дарко Алексовски

Музеј на современата уметност Среда 13. април, 2022 во 20ч. По повод самостојната изложба на младиот македонски уметник Дарко Алексовски со наслов „Пејзажи на восхитот“, кој е еден од тројцата наградени автори за „Најуспешен автор и дело“ на минатогодишното 13. Меѓународно биенале на млади уметници во МСУ – Скопје, авторот

Повеќе

Владимир Јанковиќ – Синтетички неба: спектакл, опскурност и естетското постоење на трагите

Музеј на современата уметност 11 април, 2022, во 19 ч. Музејот на современата уметност – Скопје во рамките на Интердисциплинарната програма продолжува со предавања под наслов „Без/редие во светот на уметноста“. Во понеделник, 11 Април, во 19 часот  со физичко присуство ќе се одржи предавање на професорот на Универзиет во

Повеќе

Дарко Алексовски: Пејзажи на восхитот

Музеј на современата уметност 08. април – 25. мај, 2022 Пејзажи на восхитот е самостојна изложба на уметникот Дарко Алексовски, еден од тројцата наградени автори за „Најуспешен автор и дело“ на 13. Меѓународно биенале на млади уметници (2021). Наградата подразбира реализација на самостоен проект во Музејот на современата уметност –

Повеќе