МСУ стана членка на единствената глобална мрежа експерти од музејската дејност – CIMAM

Музејот на современата уметност – Скопје стана дел од Меѓународната комисија на музеи и колекции на модерна уметност – CIMAM, во која членуваат директори и куратори од светски познати музеи, колекции и архиви за модерна и современа уметност. „МСУ – Скопје стана дел од фамилијата на CIMAM! Напорната работа, исклучителната

Повеќе

Ч’то делат, за донацијата на МСУ

Рускиот колектив од уметници, критичари, филозофи и писатели „Что делат“ (Што да се прави?) подарија уметничко дело на Музејот на современата уметност – Скопје. Нивното видео „Becoming With the Museum“ ќе биде изложено во рамки на постојаната поставка, која ќе се отвори годинава во МСУ. Во нивната изјава по овој

Повеќе

Познати светски уметници подарија свои дела на МСУ-Скопје

Холандскиот визуелен уметник Јонас Стаал (Jonas Staal) и рускиот колектив од уметници, критичари, филозофи и писатели „Что делат“ (Што да се прави?) подарија уметнички дела на Музејот на современата уметност – Скопје, така што, уметничката колекција на музејот е збогатена со уште неколку значајни дела. Уметникот Јонас Стаал ја подари

Повеќе