The Large Glass Journal 29/30

Музејот на современата уметност – Скопје објавува дека е комплетиран најновиот број на списанието за современа уметност, култура и теорија „Големото стакло“ (‘The Large Glass’) 29/30, кој ќе биде промовиран наскоро. Овој број тематски се однесува на Мигрантската криза, односно како мигрантските текови се отелотворуваат во уметнички пракси и можност

Повеќе

70-те и 80-те во македонската ликовна уметност

Музеј на современата уметност Скопје 25 декември 2020 – септември 2021 Изложбата ќе биде поставена во 3-та галерија на МСУ, во која ќе бидат застапени дела од различни медиуми како сликарство, инсталација, до фотографија и скулптура. Јавноста ќе може да види дела од Петар Мазев, Ристо Калчевски, Симон Шемов, Душан

Повеќе

МСУ и АД Европа – Скопје во заедничка мисија

100 „Златни влезници“ за Музејот на современата уметност, скриени во чоколадото „1882“ на АД Европа Скопје Во пресрет на Новогодишните празници, Музејот на современата уметност – Скопје и фабриката за чоколади – АД Европа Скопје имаат заедничка мисија да ги инспирираат и задоволат сите трагачи по убавото. Од денеска, 21

Повеќе

Пост-Југословени: Егзилот (не) е уште една скала во нечија биографија

МУЗЕЈ НА СОВРЕМЕНАTA УМЕТНОСТ – СКОПЈЕ 18- 31. ДЕКЕМВРИ 2020 Музејот на современата уметност – Скопје од 18 до 31 декември го претставува последниот онлајн циклус филмови со наслов „Пост-Југословени: Егзилот (не) е уште една скала во нечија биографија.“ Програмски овој циклус се надоврзува на минатогодишната специјална програма на МСУ

Повеќе

Јован Шумковски: Вода | Ѕид

Музеј на современата уметност 17. декември, 2020 – 9. мај, 2021 Ретроспективната изложба на Јован Шумковски, насловена Вода | Ѕид го прикажува делото на еден од најзначајните и највлијателни македонски уметници, чија што речиси четири децениска уметничка практика ја дефинира постојан истражувачки интерес и смела инвентивност во формирањето и изразувањето

Повеќе

Сета љубов (All the Love)

Музеј на современата уметност Изложбата ќе биде отворена за посетителите од 15 декември во 16 часот и ќе трае до февруари 2021 Кураторки на поставката се Мира Гаќина и Јованка Попова. Музејот е отворен од 10 часот за посетители секој ден, освен понеделник, но поради специфичноста на изложените дела, кураторките

Повеќе