Велимир Жерновски, Отаде црнилото

Музеј на современата уметност, 01. 06 – 01. 07. 2018  Голем број научници тврдат дека луѓето со својата неконтролирана експлоатација на природните ресурси, со своите неконтролирани активности ја нарушиле рамнотежата  на природните услови на Земјата.  Според нив, луѓето со својата способност да ја менуваат природата станале главниот геолошки фактор што доведе

Повеќе

МСУ за интернационалниот Ден на музеите

По повод интернационалниот Ден на музеите, петок 18. мај, Музејот на Современата уметност – Скопје ќе биде отворен од 10:00 – 00:00ч. Влезот е слободен. Воедно ги известуваме и им се извинуваме на сите љубители на уметноста дека утре, 19. мај на “Ноќта на музеите” поради технички подготовки за изложбата што

Повеќе

Македонија на 16. Архитектонско Биенале во Венеција

Ослободување на просторот Павилјон на Република Македонија на 16. Интернационална изложба на архитектурата – Биенале во Венеција 2018 26. 05. / 25. 11. 2018 Ослободување на просторот ја проширува основната тема на Биеналето насловено “Слободен простор“ (Freespace), но ја задржува во својот фокус етичката вредност на просторноста. Концептот на слободата

Повеќе