Point d’ironie / Ирониска точка

Списанието point d’ironie („ирониска точка“) произлезе од разговор меѓу ањес б., Кристијан Болтански и Ханс Урлих Обрист во 1977. Секоја година се публикуваат шест до осум изданија. Секое од нив е осмислено од уметник и е единствено како и едно уметничко дело. Благодарејќи на бесплатното делење и на тиражот и

Повеќе

Големото стакло 23/24, 2008/2009

Тема на бројот: Младите уметници на актуелната ликовна сцена во Македонија

Повеќе

Големото стакло 21/22, 2006-07

Уводник: Провинцијализација и деградација на јавниот простор Настани: 52. Биенале во Венеција | Љупка Делева во разговор со Роберт Стор | Благоја Маневски: Логични слики (Премин) – Република Македонија на 52. Биенале во Венеција Тема 1: (Не)естетиката на опкружувањето | Лучезар Бојаџиев – Рајот на билбордите | Анета и Живко

Повеќе

Големото стакло 19/20

Содржина Тема: 100 години фотографија во МакедонијаСоња Абаџиева, Фотографската хрестоматија на Браќата Јанаки и Милтон МанакиРоберт Јанкулоски, Cabinet Portrait a la Macedoine (Зафир Ошавков, Естатие Јолевски, Мирослав Белјан)Борис Петковски, Структура на деталјот кај Благоја ДрнковВалентино Димитровски, ‘Егзистенцијалниот исказ’ во фотографскиот опус на Живко ЈаневскиМарика Бочварова – Марин Димески: Психологија во

Повеќе

Големото стакло 16/18, 2003-2004

Содржина Тема: Изложби на уметноста на балканските земјиАндре Руие: Becoming (Devenirs) со светот: Уметност без сегашностИрина Суботиќ: Балканот – културен регион на современата уметностПетер Вајбел, Еда Чуфер, Роџер Коновер: Во потрага по БалканијаХаралд Земан: За изложбата “Крв и мед“Рене Блок: Јадете БалканикПопи Дијамантику: Балканските војни: Балканот-виртуелен простор на дијалогЛучезар Бојаџиев:

Повеќе

Големото стакло 14/15, 2002

Содржина Тема: Околу темата на глобализацијатаБранислав Саракањац, Македонски катахрезис(извадок)Александар Станковски, ВиртуелизацијаЕтјен Балибар, Уметност, култура и цивилизација Авторски странициБлагоја Маневски, Слики КритикаМајкл Кимелман, Моќта на мојата позиција е чудна и неодредена работа, разговарал Зоран Петровски МузеиПетер Вајбел, Музејот место на договор меѓу минатото и сегашноста,разговарал Зоран Петровски Филм & визуелни уметностиМилчо

Повеќе

Големото стакло 12/13, 2000-2001

Содржина Тема: Среќна Нова 2000Д-р Небојша Вилиќ: НАДВОР! Уметникот наспроти општествената вистинитостМарика Бочварова: Повеселата страна на секојдневието во 90-титеВалентино Димитровски: Секојдневен дрангулариумСоња Абаџиева, Жена & машинаЛазо Плавевски: Замореност Авторски странициАнтони Мазневски: Цртежи ФилмЛуц Бекер: Ејзенштајн во Мексико ПреводВиктор Бргин: Фрагменти за и од Вениз ДизајнСоња Абаџиева: Никола Ефтимов – Fashion

Повеќе

Големото стакло 11, 2000

Содржина Тема: Што беше уметноста на 20. век? Соња Абаџиева: Збогум на утопијата? Емил Алексиев: Каде тоа ние одиме? Џинива Андерсон: Уметничкото дело – вистинско животно сензорно искуство Луц Бекер: Индустриската војна Небојша Вилиќ, Јозеф Косут – ‘untitled statement’ Јеша Денегри: Индивидуална акција Валентино Димитровски: Феноменот на уметноста на 20.

Повеќе

Големото стакло 9/10

Содржина Тема: (Нео)ЕгзисентцијализамАнтје фон Гравениц, Време на новиот егзистенцијализам?Валентино Димитровски, Феноменот на “новиот егзистенцијализам“Лилјана Неделковска, Уметноста како “несреќна свест“Соња Абаџиева, Gutai Body енформелКонча Пирковска, Другоста на битието-реална идеја на пеколот (Родољуб Анастасов)Марика Бочварова, Силуети во простор (Стефан Маневски)Лилјана Неделковска, Станко Павлески – Барок во едноСоња Абаџиева, Нихилизам over all (Џевдет

Повеќе

Големото стакло 7/8, 1998-2000

СОДРЖИНА Тема: Концептуална уметност ? Валентино Димитровски: Концептуалната уметност како феномен на преиспитување на природата на уметноста во шеесеттите и седумдесеттите години на светската сцена Д-р Владимир Величковски: Фрагментарни вредности Д-р Небојша Вилиќ и Бојан Иванов: Одблесоци на концептуалната уметност (Македонија) Соња Абаџиева: Душан Перчинков – Преструктурирање на не-предметноста Лазо

Повеќе