Големото стакло 4, 1996

Содржина Тема: Аспекти на уметноста во пост-социјализмот Македонија: Валентино Димитровски, Сегмент од актуелната ликовна “сцена“ во Македонија Русија: Бранка Стипанчиќ, разговор со Виктор Мисијано Хрватска: Желимир Кошчевиќ, Ни на небо, ни на земја, но сепак… Украина: Марта Кузма, Критериумите во современата уметност Полска: Бранка Стипанчиќ, Конструкции во процес, разговор со

Повеќе

Големото стакло 3, 1996

Содржина 46. Биенале во Венеција Соња Абаџиева, Et in Venezia egoСузана Милевска, Хистероскопија: Анатомијата како судбина 4. Биенале во ИстанбулВалентино Димитровски, Orientation: The Vision of Art in a Paradoxical World Авторски страници: Душан Перчинков: Тест за светлоотпорност на боите Толкувања:Лилјана Неделковска, Другиот говор на Искра ДимитроваНебојша Вилиќ, Moving Images Интервју:

Повеќе

Големото стакло 2, 1995

Содржина Тема: Инсталации Небојша Вилиќ, Инсталации: предизвик или нужност?Соња Абаџиева, Нарцис, Јанус…барање на идентитетотНебојша Вилиќ, Show Versus Topic (Биенале во Сао Паоло) Актуелно:Лорен Седофски, Биенале во венеција, интервју со Жан КлерДенис Купер и Гери Индијана, Pulp the Hype on the Q.T. (Евтини приказни) Авторски страници: Јован Шумковски Толкувања:Лилјана Неделковска, Sponsus&Sponsa

Повеќе

Големото стакло 1, 1995

Содржина: Тема: Уметникот/уметноста денесСоња Абаџиева, Враќање во орбитата? 45. Биенале во Венеција:Лилјана Неделковска, Главни точки на уметноста, 45 Биенале во ВенецијаЗоран Петровски, Глигор Стефанов и Петре НиколоскиСоња Абаџиева, Глигор Стефанов-Алегорија на светлинатаЛилјана Неделковска, Петре Николоски Интервју: Герхард Рихтер Авторски страници: Лазо Плавевски, Водени линии и египетски мотиви Омаж:Д-р Штефка Цобељ,

Повеќе

Лазар Личеноски

Лазар Личеноски

Повеќе

Ордан Петлевски

Монографија Текстови на: Јасмина Бавољак, Желимир Кошчевиќ, Сибила Петлевски, Валентино Димитровски, Тонко Мароевиќ Издавачи: Галерија Кловичеви Двори, Загреб и Музеј на современата уметност, Скопје 1999 (227 стр., колор репродукции, мек повез, текстови на македонски, хрватски и англиски)

Повеќе

Миле Корубин

Миле Корубин

Повеќе

Драган Петковиќ

Автор Зоран Петровски Текстови од Зоран Петровски, Соња Абаџиева, Мирослав Поповиќ Издава: Музеј на современата уметност Скопје, 2008 104 стр. колор и ц/б репродукции, мек повез македонски со англиски преводи

Повеќе

Симон Шемов

автор: Соња Абаџиева

Повеќе

B-Film Reader: Зборник на американскиот Б-Филм

Приредил: Љубиша Петрушевски Издавач: МСУ Скопје, 1997 Едиција: Playtime (320 стр., ц/б репродукции, мек повез, 23х15см.)

Повеќе