• НЕФИГУРАТИВНИТЕ ТЕНДЕНЦИИ ВО 60-ТИТЕ

  СКУЛПТУРА – ОБЈЕКТ – СЛИКА ОД ЗБИРКИТЕ НА МСУ, СКОПЈЕ За карактерот на изложбава се битни неколку моменти. Пред сè, изборот на експонатите, што ја

  Повеќе
 • 21 Ное

  Таписерија

  Таписеријата е посебен и специфичен дел од визуелните уметности. Како дел од “убавите уметности” таа во себе содржи повеќе елементи и од ликовната уметност, кои

  Повеќе
 • 08 Окт

  Скулптурално

  Парк на Музејот на современа уметност 08. 10. 2016 Паралелно со проектот Кале културна тврдина, Музејот на современата уметност со проектот Скулптурално започна со развивањето

  Повеќе
 • 07 Окт

  Кале, културна тврдина

  Музеј на современата уметност – Скопје 7. – 20. 10. 2016 Свртувајќи го вниманието на неоткриените вредности содржани во големото и речиси потполно запуштено пространство,

  Повеќе
 • 07 Окт

  Основоположниците на модерната во Македонија

  Намерата на оваа изложба е преку делата од колекцијата на МСУ повторно да се навратиме кон творештвата на оние ликовни уметници кои вообичаено се определуваат

  Повеќе
 • 21 Авг

  Големото стакло 1, 1995

  Содржина: Тема: Уметникот/уметноста денесСоња Абаџиева, Враќање во орбитата? 45. Биенале во Венеција:Лилјана Неделковска, Главни точки на уметноста, 45 Биенале во ВенецијаЗоран Петровски, Глигор Стефанов и

  Повеќе
© MoCA / МСУ